Rusia arde gazele care în mod normal ar fi trebuit exportate Germaniei
Rusia arde gazele care în mod normal ar fi trebuit exportate Germaniei

Rusia arde gazele care în mod normal ar fi trebuit exportate Germaniei. Sunt gaze naturale în valoare de 10 milioane de dolari zilnic, pe care Gazprom le arde zilnic, în centrala de la granița cu Finlanda.

Într-un moment în care prețurile la energie cresc vertiginos în Europa, Rusia arde cantități mari de gaze naturale, arată o analiză consultată de BBC News.

Centrala de lângă frontiera cu Finlanda arde gaze în valoare de 10 milioane de dolari în fiecare zi, estimează experții, potrivit B1TV.

În afară de impactul economic, oamenii de știință sunt îngrijorați și de de volumele mari de dioxid de carbon și funingine pe care le creează arderile, o situație care ar putea să accelereze topirea gheții arctice.

Analiza realizată de Rystad Energy arată că sunt arse zilnic în jur de 4,34 milioane metri cubi de gaze.

Gazul provine dintr-o centrală nouă de gaz natural lichefiat (GNL) de la Portovaya, locație aflată la nord-vest de Sankt Petersburg.

Primele semne că se întâmplă ceva ciudat au venit de la cetățenii finlandezi de peste frontieră, care la începutul verii au observat o flacără mare la orizont.

Portovaya se află în apropiere de o stație de compresoare din sectorul inițial al Nordstream 1, gazoductul care transportă gaze către Germania prin Marea Baltică.

Livrările prin conductă au fost reduse de la jumătatea lunii iulie, cu partea rusă invocând probleme tehnice. De partea cealaltă, Germania spune că a fost vorba doar despre un demers politic în contextul invadării Ucrainei de către trupele Moscovei.

În orice caz, începând cu luna iunie, măsurătorile au constatat o creștere semnificativă a căldurii emanate din instalație – s-a crezut că ea ar rezulta din arderea gazelor naturale.

Arderea gazelor este o procedură obișnuită la fabricile de procesare, ea fiind efectuată în mod normal din motive tehnice sau de siguranță, însă amploarea arderii a atras atenția experților.

Nu am văzut niciodată o fabrică de GNL să ardă atât de mult (gaz, n.r.)”, a declarat dr. Jessica McCarty, expert în date satelitare de la Universitatea Miami din Ohio.

Începând cam din luna iunie, am văzut acest vârf uriaș și pur și simplu nu a dispărut. A rămas foarte anormal de sus”, a adăugat ea.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *