Centralele nucleare modulare care vor fi construite în România (SMR) încep să se concretizeze, după ce părțile au semnat primele documente. Totuși, tehnologia este nouă și în curs de testare, iar pfaptul că partenerul american a ales România a adus numeroase semne de întrebare cu privire la siguranța programului nuclear.

Compania americană NuScale Power şi cea românească, RoPower Nuclear (RoPower), deţinută în cote egale de Nuclearelectrica şi Nova Power & Gas, au semnat la finele lui 2022 contractul pentru lucrările de Front-End Engineering and Design (FEED), transmite B1TV.

Deși rapoartele specialiștilor au respins astfel de proiecte în SUA din cauza riscurilor detaliate de mmebrii unor comisii, România pare să devină prima țară din Europa aleasă pentru a experimenta acest proiect de microcentrale nucleare, arată sursa citată.

S-a marcat astfel un pas important spre implementarea primei centrale electrice NuScale VOYGR cu reactoare modulare mici (SMR) în România, se arată într-un comunicat al Nuclearelectrica.

Unde ar putea fi amplasată noua centrală

Contractul a fost parafat în data de 28 decembrie 2022, iar lucrările FEED pe care le va demara NuScale vor defini caracteristicile principalele şi specifice de amplasament pentru o centrală VOYGR-6 SMR care ar putea fi dezvoltată pe amplasamentul centralei electrice Doiceşti.

Suntem mândri să avansăm în parteneriatul nostru cu NuScale şi să începem analiza aprofundată şi planificarea proiectului pe amplasamentul de la Doiceşti. Semnarea contractului pentru lucrările FEED urmează după aproape patru ani de colaborare, cercetare şi studii pentru a ne asigura că selectăm cea mai sigură şi mai performantă tehnologie, precum şi amplasamentul potrivit”, a declarat Cosmin Ghiţă, directorul general al Nuclearelectrica.

Proiectul ce se va întinde pe o perioadă de opt luni include emiterea de subcontracte pentru realizarea evaluării impactului asupra mediului şi a investigaţiei geotehnice de subsol, evaluarea amplasamentului şi a cerinţelor specifice ale amplasamentului pentru proiectarea standard a centralei NuScale, precum şi elaborarea unei estimări a costurilor specifice proiectului.

Proiect lăudat la noi, dar privit cu reticență de comunitatea specialiștilor de acasă

Începerea de către NuScale a lucrărilor de Inginerie şi Proiectare Front-End de fază 1 în parteneriat cu Nuclearelectrica/RoPower menţine România pe drumul spre a deveni prima ţară din Europa care va beneficia de tehnologia reactoarelor modulare mici sigure, fiabile şi fără emisii de carbon”, a declarat John Hopkins, preşedinte şi director executiv al NuScale.

Suntem încântaţi să intrăm în această nouă etapă a parteneriatului nostru cu Nuclearelectrica şi RoPower, pe măsură ce ne concentrăm pe următorii paşi practici în vederea dezvoltarii unei centrale electrice NuScale VOYGR-6 SMR în România”, a adăugat John Hopkins.

Prezentată pentru prima dată de preşedintele SUA, Joe Biden, ca parte a Parteneriatului său pentru infrastructură şi investiţii globale, în iunie 2022, începerea acestor lucrări reprezintă un acord de referinţă între NuScale şi Nuclearelectrica, care vizează dezvoltarea primelor SMR în Europa justificate în context „pentru a contribui la îndeplinirea obiectivelor regionale de securitate energetică şi de decarbonizare”.

Începerea primei etape de lucru urmează semnării, în iunie 2022, a unui Memorandum de Înţelegere între NuScale şi Nuclearelectrica pentru a începe efectuarea de studii de inginerie, revizuiri tehnice şi activităţi de autorizare şi de obţinere a licenţelor pentru proiect.

Nu Scale, pierderi financiare în SUA și rezerve din partea comunității științifice

Primul mic dezvoltator de reactoare modulare care a devenit public în SUA a raportat o pierdere netă mai mare pentru primul trimestru din 2022 față de primul trimestru din 2021, dar oficialii NuScale Power spun că există suficienți bani la îndemână pentru a rămâne pe linia de plutire până în 2024.

NuScale a primit o creștere de 341 de milioane de dolari după ce a devenit publică pe 3 mai, cu mult peste cele 200 de milioane de dolari necesare pentru următorii doi ani, a declarat vineri directorul financiar Chris Colbert în timpul apelului de actualizare a afacerii companiei.

Președintele și CEO-ul John Hopkins le-a spus analiștilor financiari despre perspectivele comerciale în creștere pentru reactoarele companiei, cu noi și speră la parteneriate în și în afara SUA „Suntem un prim pas pe o piață în mare parte globală și neexploatată”, menționează presa americană.

În calitate de prim dezvoltator SMR care a trecut evaluarea siguranței Comisiei americane de reglementare nucleară, NuScale are nevoie de o finanțare substanțială pentru a rămâne pe linia de plutire pentru următorii câțiva ani până când modulele sale UAMPS vor fi online, potrivit susținătorilor și criticilor.

Risc pentru mediu: crește nivelul deșeurilor nucleare. Și asta nu e totul

O problemă dezbătută în SUA a fost creșterea potențială a deșeurilor nucleare provenite de la NuScale și de la alte SMR-uri emergente, potrivit unui raport al Academiei Naționale de Științe May 31 .

Raportul specialiștilor concluzionează: „SMR vor produce deșeuri mai voluminoase și reactive din punct de vedere chimic/fizic decât [reactoarele cu apă ușoară] mari, ceea ce va avea un impact asupra opțiunilor de gestionare și eliminare a acestor deșeuri”.”

Proiectul inițial al NuScale UAMPS SMR, care a presupus douăsprezece reactoare de 50 MW și urmează să utilizeze apa ușoară ca agent de răcire, va avea ca rezultat o „creștere de 1,7 ori mai mare” a combustibilului nuclear uzat evacuat pe echivalent energetic, în comparație cu un reactor la scară gigawatt, potrivit coautorului Lindsay Krall.

În ceea ce privește dezafectarea cu durată lungă de viață a deșeurilor de nivel scăzut și intermediar care necesită eliminare, SMR-urile vor crește volumul echivalent din punct de vedere energetic cu un factor de 9 până la 17 în comparație cu reactoarele convenționale cu apă ușoară, se arată în studiu.

NuScale a respins studiul spunând că „utilizează informații de proiectare învechite pentru capacitatea energetică a designului combustibilului NuScale și ipoteze greșite pentru materialul utilizat în reflectorul reactorului și pentru arderea combustibilului”.

Designul NuScale se compară favorabil cu reactoarele actuale de apă mari, presurizate, privind deșeurile de combustibil uzat create pe unitate de energie”, a declarat purtătorul de cuvânt al companiei, Diane Hughes, citată de presa de peste Ocean.

Join the Conversation

2 Comments

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *