Nu se iau antibiotice la viroze sau la gripă, decât dacă situația se complică
Nu se iau antibiotice la viroze sau la gripă, decât dacă situația se complică

Nu se iau antibiotice la viroze sau la gripă, decât dacă situația se complică iar medicul decide asta, atrage atenția Alexandru Rafila, ministrul sănătății. România se confruntă cu un val de viroze, care a copleșit camerele de gardă ale spitalelor, fiind așteptată declararea oficială a epidemiei de gripă.

Rafila a explicat ce trebuie să facă persoanele care suferă de viroze respiratorii, au fost diagnosticate cu infecție gripală sau au intrat în contact cu cineva care are gripă miercuri seara într-o emisiune B1TV.

Formele ușoare spre medii de viroze respiratorii în mod normal trebuie să meargă la medicul de familie sau la un ambulatoriu de specialitate. E bine ca oamenii să nu aștepte înrăutățirea situației, să se ducă de la început.

Principala măsură care trebuie luată e izolarea la domiciliu pentru persoanele cu viroze respiratorii, adică să nu meargă în colectivitate – acesta e lucrul cel mai important. Și să o trateze simptomatic fără antibiotice, atenție!, fără antibiotice.

Iar pentru infecția gripală dacă e confirmată sau dacă e un contact cu o persoană care a fost confirmată cu gripă, atunci se poate utiliza un medicament antiviral de Oseltamivir. Ieri am verificat stocurile la nivel național, sunt patru milioane de comprimate. Mâine și poimâine vom avea întâlniri cu producătorii și distribuitorii de medicamente antiinflamatorii, antitermice și antivirale să vedem dacă în zilele următoare pot ajunge din depozite cât mai repede la farmacii.

Noi am pus la dispoziție o listă de medicamente similare, care conțin aceleași substanțe precum cele care sunt mai cunoscute din punct vedere comercial. Oricare e bun, dar antiviralele trebuie administrate la recomandarea medicului”, a explicat ministrul Sănătății.

În cadrul aceleiași emisiuni, Alexandru Rafila a susținut că e posibil ca joi să fie declarată epidemia de gripă. Nu vor fi impuse restricții ca în vremea pandemiei de coronavirus, dar Ministerul Sănătății va veni cu o serie de recomandări pentru populație.

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *