Întreținerea aproape se va dubla pentru bucureșteni din această iarnă

Nicuşor Dan, primarul general al Capitalei şi candidat pentru un nou mandat la alegerile din 9 iunie 2024, a recunoscut că a încălcat legea, în cadrul unui podcast moderat de Codin Maticiuc, în ceea ce priveşte directorii interimari ai teatrelor din Bucureşti.

Teatrele aflate în administrarea Primăriei Generale a Capitalei au directori interimari, unii dintre ei fiind în funcţiar chiar şi de cinci ani. Potrivit legislaţiei, un director interimar poate ocupa funcţia pentru o perioadă maximă de 120 de zile, până la organizarea unui nou concurs.

Astfel, menţinerea în funcţie a unui director interimar pete cele 120 de zile este ilegală.

Nicuşor Dan nu a organizat concursurile necesare pentru angajarea unor directori şi nu a creat comisiile care să evalueze eventualii candidaţi, însă a creat în schimb comisii de evaluare care a concediat directorii anteriori.

În cadrul unui podcast moderat de Codin Maticiuc, la care a fost invitat şi actorul Anghel Damian, Nicuşor Dan a recunoscut că nu a organizat concursurile din cauza „altor urgenţe” şi a susţinut că directorii interimari ar fi evaluaţi, în condiţiile în care legislaţia nu permite evaluări ale directorilor interimari, pentru că aceştia nu au câştigat funcţia ca urmare a depunerii unui proiect pe baza căruia să le fie evaluată activitatea.

Redăm, mai jos, discuţia dintre Nicuşor Dan şi cei doi actori:

„Codin Maticiuc: Sunt toți directorii de teatre interimari și nu au voie legal să fie interimari? Sau nu?

Nicuşor Dan: Sunt instituții în subordinea primăriei în care sunt directori interimari și concursurile trebuia să le fac. Concursurile ar fi trebuit să fie făcute de mult timp și nu le-am făcut. Asta este adevărat da.

Anghel Damian: Ei sunt interimari, ei nu mai sunt evaluați în acest moment.

Nicuşor Dan: Ba da!

Anghel Damian: Ca interimar? Nu există mijloc de evaluare. E doar din semnătura primarului, nu există la finalul anului o evaluare, că ei nu au un proiect câștigător.

Nicuşor Dan: Ei sunt… ei sunt evaluați.

Anghel Damian: Nu… de cine?

Nicuşor Dan: De aceeaşi comisie care evaluează…

Anghel Damian: Nu are cum să existe o comisie (n.r. pentru) că nu au un proiect de management pentru care să poată să fie evaluați. Deci, ce spuneți acum e un non-sens. Și din punct de vedere juridic și din punct de vedere practic. Când ești un manager cu un proiect câștigător, tu ești evaluat pe baza proiectului. Exact așa cum am încercat noi astăzi să vă evaluăm pe dumneavoastră: ați spus că faceți astea, ați făcut astea; ce ați făcut? de ce nu ați făcut?

Codin Maticiuc: Dar ei, interimarii nu au proiect? Nu pot să depună un proiect?

Anghel Damian: Nu au niciun proiect. Ei sunt interimari, tocmai asta spune legea: 120 de zile, e o situație excepțională, care de obicei este prevăzută între expirarea unui mandat și celălalt.

Codin Maticiuc: Până când faci concursul. Dar de ce sunt ei lăsați în ilegalitate? De ce… adică, cum s-a decis? Că sunt unii de 5 ani, înaintea dumneavoastră cumva.

Nicuşor Dan: Da. Pentru că primăria a avut alte urgențe, ca să o spunem foarte în față.

Codin Maticiuc: Și n-a organizat concursurile.

Nicuşor Dan: Și n-a organizat aceste concursuri, da.

Anghel Damian: Păi da, dar răspunsul acesta, iertați-mă, dat de cineva care pe alte capitole susținea că „noi n-avem cum să nu respectăm legea”, când vine vorba de urbanism, de exemplu sau când vine vorba de orice alt subiect. Până la urmă, eu dacă nu respect legea, ca cetățean, eu nu pot să mă apăr în fața autorității – oricare ar fi ea – să spun: n-a fost prioritatea mea să respect legea. Pentru spaţiul cultural e o chestiune esenţială să existe ăştia sau alţii, dar nişte oameni numiţi pe baza unui concurs.

Anghel Damian: Ați găsit o comisie care să înlăture niște manageri, dar n-ați găsit o comisie care să organizeze un concurs corect.

Nicuşor Dan: Exact, da. Asta am spus”.

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *