Șapte medici de la spitalul din Galați vor fi judecați după decesul unui pacient
Șapte medici de la spitalul din Galați vor fi judecați după decesul unui pacient

Șapte medici de la spitalul din Galați vor fi judecați după decesul unui pacient pe care l-au lăsat să aștepte în frig, fără să-l trateze. Omul a murit în pandemie, pentru că nu i-a fost permis accesul în spital, deși era vaccinat și avea și un test rapid negativ.

Cei şapte medici de la Spitalul Judeţean Galaţi vor fi judecați pentru mai multe infracţiuni, între care ucidere din culpă, aceștia fiind acuzați că au lăsat un pacient să aştepte afară, în frig, și au întârziat realizarea testelor COVID și administrarea tratamentului adecvat. Starea bărbatului s-a agravat și, în final, acesta a murit.

La data presupuselor fapte, patru dintre medici lucrau la Unitatea de Primiri Urgenţe, iar trei în Laboratorul de Analize Medicale.

Dosarul, care are 72 volume, va fi judecat de Tribunalul Galaţi. Totodată, procurorii au dispus mai multe disjungeri în vederea continuării urmăririi penale, arată B1TV.

Anchetatorii susțin că, pe 30 octombrie 2021, Florin Nicu Chirilă a ajuns la Spitalul Judeţean de Urgenţă Galaţi, dar a fost trimis acasă de personalul de la Unitatea de Primire Urgenţe fără a fi examinat. Medicii i-au spus să aştepte ambulanţa pentru testarea COVID, deşi bărbatul era vaccinat cu schema completă şi avea un test rapid cu rezultat negativ.

A doua zi, bărbatul a fost dus cu ambulanţa la spital, cu simptome de pneumonie. El a ajuns la containerele UPU-COVID din curtea spitalului și a fost înregistrat ca suspect COVID. I s-a făcut o radiografie toracică şi analize de laborator, rezultatele fiind obţinute până la ora 11.37. Testul COVID efectuat nu a avut rezultat concludent, așa că a fost repetată analiza.

Pe toată durata zilei, victima Chirilă Florin-Nicu a aşteptat rezultatul PCR, afară, în frig, fără a i se administra vreun tratament adecvat, până aproape de ora 20.00, când, datorită stării de oboseală şi temperaturii scăzute din exterior, în lipsa rezultatului PCR, a plecat la cerere, după ce i s-a solicitat să semneze că îşi asumă riscul de deces. Nici la acel moment nu i s-a pus diagnostic şi nu i s-a prescris un tratament adecvat la domiciliu. La ora 20.59 s-a obţinut rezultatul PCR negativ.

Luni, 01.11.2021, ora 08.42, Chirilă Florin-Nicu a fost adus de ambulanţă în stare gravă, fiind retrimis de acelaşi medic şef de tură UPU la containere COVID şi supus unui al treilea test PCR inutil, deşi medicul şef de tură Şandru Lidia cunoştea faptul că acesta fusese investigat şi avea rezultat PCR negativ din seara precedentă. Al treilea rezultat negativ s-a obţinut în jurul orei 14.10, ulterior pacientul fiind adus în UPU.

În toată această perioadă, pacientul nu a primit niciun tratament. După ora 14.30, deşi analizele medicale din ziua precedentă sugerau starea de şoc septic/septicemie, acesta a aşteptat în UPU mai multe ore, fără tratament”, a transmis Parchetul Curții de Apel Galați, printr-un comunicat.

La ora 15, bărbatul a fost examinat de medicul internist de gardă, care a decis un transfer la Spitalul TBC. Pacientul a ajuns acolo la ora 16.30, a fost consultat şi a revenit la ora 17.30 în UPU de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Galaţi. La ora 19.30 a fost internat efectiv prin Secţia Medicală 2 la A.T.I., iar în timpul nopţii, la ora 4.30, a murit.

Cei şapte medici au fost trimiși în judecată sub control judiciar.

Soția pacientului a povestit atunci faptele pentru Monitorul de Galați și s-a plâns de comportamentul medicilor.

Ne-am simţit de parcă eram egali cu zero, nu oameni între oameni. (…) A ajuns să fie grav din cauza lor, pentru că el a venit la spital încă de vineri, dar nu au vrut să se uite la el şi să-i dea un tratament. Din păcate, marţi dimineaţă s-a întâmplat nenorocirea şi m-au anunţat că soţul meu a murit. Era un om fără probleme de sănătate, repet. Vreau să ştiu şi eu de ce în cazul unui om care are o şansă la viaţă nu se uită niciun medic la el”, a susținut Adriana Chirilă, soția bărbatului.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *