Scandal în Parlament la ședința solemnă dedicată Zilei Naționale a României. AUR a părăsit ședința după un discurs rostit de deputatul UDMR Csoma Botond, în timp ce din sală senatoarea Diana Șoșoacă striga: „Rușine să vă fie, trădătorilor”. De la tribuna Parlamentului, premierul Nicolae Ciucă a cerut „un moratoriu” în 2023 între Putere și Opoziție. „Singurul moratoriu care ne trebuie e moratoriul asupra furtului din banul public”, i-a răspuns președintele USR, Cătălin Drulă.

„Modernizarea statului nu se poate face dacă fiecare partid politic gândește în funcție de procente și de conjuncturi trecătoare. Oamenii nu așteaptă mesaje bine ticluite, ci măsuri guvernamentale bine construite”, a declarat premierul și președintele PNL, Nicolae Ciucă, în finalul discursului său rostit cu ocazia ședinței solemne din Parlament. Ciucă a cerut partidelor de la Putere și din Opoziție să ia o pauză în 2023 de la luptele politice. „De 1 Decembrie, Ziua unității tuturor românilor, aș vrea să adresez un apel partidelor politice reprezentate în Parlament, societății civile și mass-media: să instituim un moratoriu, să încercăm cu toții să punem între paranteze caracterul pre-electoral al anului 2023. Haideți să folosim anul viitor pentru a ne lua un răgaz din competiția electorală. Să avem, împreună, Putere și Opoziție, o discuție așezată și rațională asupra viitorului României”, a declarat Ciucă, citat de Digi 24.

Românii nu vor bădălăi corupți, nu vor licitații trucate, nu vor miniștri hoți”, a mai spus Drulă. Deputat UDMR: La 1918, liderii politici știau foarte bine că Ardealul nu era numai românesc Spiritele s-au încins în momentul în care de la tribuna Parlamentului deputatul UDMR Csoma Botond a spus că la 1918 liderii politici „știau că Ardealul nu era numai românesc”. „Diferite comunități ar trebui să se bucure de dreptul de a avea o abordare și o interpretare proprie a unor evenimente istorice (…). Liderii politici și religioși ai românilor ardeleni știau foarte bine că Ardealul nu era numai românesc, ci și unguresc, săsesc și evreiesc și acest lucru s-a reflectat și în textul declarației de la Alba Iulia”, a fost declarația care a stârnit vociferări din sală. Csoma Botond a continuat: „Pentru maghiarii ardeleni, acest eveniment a fost începutul unei pierioade pline de nesiguranță. Propunem ca în cazul în care vom avea o nouă Constitiție în acest stat, minoritățile naționale să fie definite ca factor constituant al acestui stat. Celor care ne suspectează, ca și doamna senator, de planuri ascunse, le spune că se înșeală amarnic”. „Este inacceptabil. Să vă fie rușine! Este cea mai mare jignire! Rușine să vă fie, trădătorilor”, striga din sală, în timpul discursului deputatului UDMR, senatoarea independentă Diana Șoșoacă.

„Doamna senator, o să mă văd nevoit să închid ședința pentru o singură persoană”, a avertizat-o Marcel Ciolacu, cel care conducea ședința solemnă. În cele din urmă, AUR a părăsit sala.

 

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *