Schema de compensare și de plafonare a prețurilor la energie și gaze a fost publicată în Monitorul Oficial. Reducerile de prețuri pentru consumatori se vor aplica de la 1 februarie.

Schema de compensare și de plafonare a fost stabilită de Guvern prin ordonanță de urgență.

Plafoanele de prețuri scad pentru consumatorii casnici, iar pragul de consum crește. De asemenea, prețul e plafonat și în cazul companiilor.

Preţul final se plafonează la cel mult 0,8 lei/kWh, acum fiind de 1 leu/kWh, iar plafonul de consum crește de la 300 la 500 kWh/lunar.

Clienţii casnici vor primi o compensaţie unitară de cel mult 0,291 lei/kWh, relatează B1TV.

Compensația se aplică celor care se încadrează în plafonul de consum.

Preţul final se va plafona la cel mult 0,31 lei/kWh, acum fiind 0,37 lei/kWh.

De asemenea, crește pragul de consum până la care se acordă compensarea, de la 1.000 la 1.500 de metri cubi pe perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022.

Pentru clienţii casnici se va acorda o compensaţie unitară de cel mult 40% (față de 33%, cât e acum) din valoarea componentei preţului gazelor din contractul de furnizare.

Și aici, compensarea se acordă doar celor care se încadrează în plafonul de consum.

În februarie și martie vor fi plafonate prețurile și pentru firme și instituții.

Astfel, preţul final facturat la energie se plafonează la cel mult 1 leu/kWh, iar la gaze se plafonează la cel mult 0,37 lei/kWh.

Schema de compensare și de plafonare. Facturile greșite vor fi recalculate de furnizorii

Virgil Popescu (PNL), ministrul Energiei, a declarat că facturile calculate eronat vor fi refăcute, iar clienții care nu le-au plătit nu vor fi penalizați sau debrașanți. Cei care au plătit facturile greșite vor primi diferența de bani înapoi.

Furnizorii au obligația să le recalculeze fără penalități în termen de 15 zile. De asemenea, pe perioada aceasta de 15 zile, se suspendă inclusiv o eventuală plată a acestora. De asemenea, pentru a preîntâmpina posibile eventuale abuzuri ale unei părți față de clienți, pe perioada prezentei ordonanțe de urgență, de plafonare și compensare, sunt interzise practic debranșările”, declarat, miercuri, ministrul Energiei.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *