Școlile nu vor fi redeschise fizic în ianuarie a afirmat ministrul educației
Școlile nu vor fi redeschise fizic în ianuarie a afirmat ministrul educației

Școlile nu vor fi redeschise fizic în ianuarie a afirmat ministrul educației, Sorin Cîmpeanu. Mai exact, „este foarte puțin probabil” să se întâmple asta, a spus ministrul educației, sâmbătă seară. Totul depinde de evoluția pandemiei de coronavirus, a spus el.

Pe 11 ianuarie, la redeschiderea anului școlar, elevii vor învăța în continuare de acasă, spune Câmpeanu.

„Este foarte puțin probabil ca școlile să se deschidă pe 11 ianuarie. Trebuie să vedem evoluția situației epidemiologice în urma vacanței de iarnă. (…)11 ianuarie este doar o dată în calendar, stabilită cu mult timp înainte. Trebuie să vedem situația de acum”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Și în urmă cu câteva zile, la scurt timp după ce a preluat funcția de ministru al Educației, Cîmpeanu spunea că redeschiderea școlilor este o urgență, însă asta depinde de evoluție pandemiei de coronavirus, arată B1TV.

„În Educație pot spune că avem o serie de urgențe. Urgențe care țin în primul rând de modul în care vom reuși să deschidem școlile cât mai repede posibil din perspectiva epidemiologică, începând fie și gradual cu grădinițele și învățământul primar, continuând cu învățământul gimnazial, liceal și universitar. Am prioritizat deja grădinițele și învățământul primar. Ne dorim acest lucru.

Trebuie să ținem seama de evoluția mai ales a acestei noi forme pe care a căpătat-o virusul, care din păcate are în centrul atenției tocmai copiii. Trebuie să vedem cum procedează și alte state, trebuie să ne consultăm cu cei care au competență să se pronunțe asupra perspectivei epidemiologice și toate acestea din dorința de a redeschide cât mai curând școlile. Știm, ele ar trebui deschise după calendar pe 11 ianuarie, semestrul al II-lea începe pe 8 februarie, asta este o urgență zero”, spunea ministrul Educației.

Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID: Am putea redeschide școala în siguranță la sfârșitul lui martie – începutul lui aprilie

Școlile nu vor fi redeschise fizic. Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19, preciza, pe 20 decembrie, că școlile ar putea fi redeschide abia după ce se vor vaccina cadrele didactice și persoanele în vârstă. Concret, acest lucru s-ar putea întâmpla în primăvara acestui an.

„În faza a doua intră profesorii și populația în vârstă. Asta înseamnă că am putea redeschide școala în siguranță la sfârșitul lui martie – începutul lui aprilie când începem etapa a treia de vaccinare. Atunci am fi terminat etapa a doua pentru categoriile vulnerabile”, a explicat Valeriu Gheorghiță.

Organizația Salvați Copiii cere redeschiderea școlilor

În tot acest context, organizația Salvați Copiii face un apel la autorități și solicită redeschiderea școlilor în luna ianuarie. Potrivit organizației, 63% dintre copii, părinți și profesori își doresc să revină la școală în ianuarie 2021, în condițiile în care 47% dintre elevi nu dețin toate resursele ca să învețe online.

„Solicităm autorităților să redeschide școlile începând din ianuarie 2021 în condiții de siguranță pentru copii și personalul didactic și nedidactic. Poate, pe faze, ca prim pas învățământul preșcolar, învățământul primar și dorim de asemenea să solicităm dublarea bugetului alocat Educației, pentru ca toți copiii să primească o educație de calitate, toți copiii să fie cuprinși în sistemul educațional. Altfel pierdem o generație, pierdem copii frumoși, deștepți, inteligenți care nu au această armă proprie, unică, Educația, pentru a-și clădi un prezent și un viitor”, transmite Salvați Copiii printr-un comunicat de presă.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *