Sectorul 5 – Alegeri Locale 2020. Analiză înainte de vot
Sectorul 5 – Alegeri Locale 2020. Analiză înainte de vot

După campania electorală intensă, Lumea Politică vă prezintă previziunile pentru ziua votului în Sectorul 5 din București.

 

daniel florea

Daniel Florea, susținut de PSD

 

AVANTAJE

 • Daniel Florea este primarul în funcție și se bucură de o largă susținere în PSD. S-a înconjurat de un grup de oameni loiali în partid și așa a reușit acum patru ani să-l învingă pe primarul care a stat 16 ani în funcție, Marian Vanghelie.Acest lucru i-a întărit reputația unui candidat puternic.
 • Primarul Sectorului 5 a inițiat programul #FAPTE: 5TUDENT 5 – PAȘI SPRE VIITOR, care are drept scop susținerea unui număr de 500 de studenți, locuitori ai Sectorului 5, prin instituirea de burse sociale, de merit și de excelență care să vină în ajutorul studenților și al părinților acestora. Bursele se acordă studenților care au domiciliul în Sectorul 5, care au minim media 8.50 și un venit sub salariul mediu pe membru de familie, condiția fiind să fie studenți la învățământul de zi, la forma de învățământ de stat, la buget.
 • În 2019, Primarul Daniel Florea a lansat Proiectul #FAPTE – Regenerare Urbană Amurgului, ca parte integrantă a unui program de regenerare urbană a zonelor defavorizate ale Sectorului 5 pe care a implementat încă de la începutul mandatului său. Astfel, Primăria Sectorului 5 atrăgea fonduri nerambursabile în cuantum de 3,7 milioane de euro, pentru a veni în sprijinul persoanelor aflate în risc de sărăcie și excluziune socială din comunitățile marginalizate.
 • Printre activitățile proiectului: înființarea unui Afterschool la Școala nr. 125, înființarea unui laborator de informatică la Școala nr. 125, acordarea de subvenții în cuantum de 1500 lei pentru 160 de elevi din grupul țintă, tabere și excursii pentru 160 de elevi, formare profesională specifică în domeniile bucătar, ospătar, lucrător comercial, servicii medicale constând în analize anuale și consultații, acordarea de subvenții pentru înființarea a 15 startup-uri (idei de afaceri), în limita sumei de 25.000 euro fiecare, igienizarea a 10 gospodării din zonă

DEZAVANTAJE 

 • Primarul Florea a fost destul de zgârcit în aparițiile publice în cei patru ani de mandat, astfel că nu a devenit foarte cunoscut locuitorilor sectorului 5. Asta poate constitui acum un handicap la alegeri
 • În lumea politică, a primit renumele de „primarul cu zero realizări”. A fost criticat pentru starea deplorabilă a școlilor din sector, cu incendii și avarii produse în unitățile de învățământ
 • Președintele PNL Filiala Sector 5, Cristian Marian Olteanu, în 2018: „Îl somăm public pe primarul Zero, Daniel Florea, să nu mai priveze locuitorii sectorului 5 de investiții, având în vedere că este singurul edil care nu este interesat de programul de reabilitare a clădirilor ce deservesc unitățile de învățământ, demarat de Primăria Capitalei, deși în ședința Consiliului Local Sector 5 care a avut loc pe data de 25 mai 2017 a promis că va evalua fiecare școala și că va iniția un program de reabilitare a unităților de învățământ”
 • Străzile din sector, mai ales cele secundare, sunt într-o stare deplorabilă iar cartiere ca Rahova și Ferentari și-au menținut până în prezent reputația de rău-famate. La finalul lui 2019, Daniel Florea a înființat o companie de dezvoltare care să se ocupe de reabilitarea străzilor, și a fost acuzat că nu a vrut decât să le ofere „sinecuri” apropiaților.
 • „Dacă Daniel Florea ar fi vrut să facă ceva pentru cel mai slab dezvoltat sector din București, ar fi început reabilitarea străzilor secundare încă din 2016 prin intermediul structurilor specializate din primărie (ADP, Direcția de investiții). Nu a vrut sau nu a putut, iar acum încearcă să direcționeze banul public destinat investițiilor către clientela sa politică prin înființarea unei companii care, printre altele, are ca obiect de activitate „dezvoltarea și promovarea imobiliară” (?!). Am convingerea că această operațiune dubioasă va fi sancționată la vot de cetățenii Sectorului 5” spunea consilierul general ALDE Ion Valentin Voicu.
 • Primarul Florea a fost acuzat public și de acordarea de contracte preferențiale către firmele de casă. În primăvară, în plină pandemie de coronavirus, Primăria Sectorului 5, prin Centrul Cultural și de Tineret ” Ștefan Iordache”, a plătit circa 480.000 lei (TVA inclus) pentru o scenă demontabilă. Contractul a fost atribuit direct firmei Loud Music Entertainment, care în ultimele 18 luni a mai primit de la instituție, prin aceeași metodă, 15 contracte în valoare totală de peste 1,7 milioane lei.

cristian bacanu

Băcanu Cristian Tudor, candidat PNL

 

AVANTAJE

 • Cristian Băcanu s-a implicat agresiv în campanie și a depus o plângere penală acuzând implicarea PSD în falsificarea unor semnături ai locuitorilor sectorului pentru susținerea candidaturii lui Daniel Florea, contracandidatul său. „Nu voi permite ca oamenilor din Sectorul 5 să le fie furată identitatea, la fel cum li s-au furat, ȋn ultimii 4 ani, banii din contribuţii pentru a fi folosiţi ȋn mod discreţionar de către mafia PSD din sectorul 5! Există o vorbă care spune aşa: Pentru ca răul să triumfe, este suficient ca oamenii buni să nu facă nimic. Nu voi lăsa răul să triumfe. Nu voi tolera aceste practici pe care le foloseşte PSD. Sunt incompatibile cu statul de drept, cu democraţia şi cu bunul simţ. M-am angajat să opresc furtul din Sectorul 5, încep cu furtul acestor semnături” spunea el.
 • Cristian Băcanu promite o schimbare totală în Sectorul 5: „Sectorul 5 are nevoie de investiții majore. Sectorul 5 are nevoie de un proces de regenerare urbană extrem de masiv. Sectorul 5 are nevoie de o investiție masivă în educație, nu numai la Liceul Lazăr, ci în fiecare școală și în fiecare liceu din Sectorul 5. Sectorul 5 are nevoie de o administrație cinstită, care să gospodărească banul public, dar mai ales de o administrație profesionistă, care să aibă capacitatea să aducă fonduri europene pentru proiectele de creștere a calității vieții din Sectorul 5”. Alegătorii obosiți de inacțiunea totală a PSD ar putea să-i dea o șansă.
 • Băcanu beneficiază de sprijinul complet al USR și al alianței cu PNL, dar și al candidatului la Primăria generală, Nicușor Dan. Dacă va fi ales, ar putea să obțină o majoritate în consiliul local care i-ar asigura o adoptare facilă a proiectelor de hotărâri locale.
 • Cristian Băcanu este de profesie avocat și a oferit asistență juridică gratuită participanților la protestul diasporei din 10 august 2018 care au depus plângeri împotriva agresiunilor Jandarmeriei. La acest moment a devenit vizibil în spațiul public iar acum acest lucru i-ar putea aduce capital electorale
 • Cristian Băcanu a devenit cunoscut după ce s-a scris în presă că este cel care a redactat plângerea penală de înaltă trădare pe numele Vioricăi Dăncilă.
 • Are experiență inclusiv în administrația publică, întrucât acum un an a fost numit de premierul Orban secretar de stat în Ministerul Justiției.
 • Băcanu a propus introducerea declarației de avere pentru toți românii, pentru a-i prinde pe cei care vor să înșele statul. Acest lucru ar putea să-i aducă susținere în sectorul 5, considerat unul din cele mai sărace zone ale Bucureștiului.

DEZAVANTAJE

 • Nu are atât de multă experiență în lupta politică, iar asta poate constitui un handicap în lupta cu dominația PSD, mai ales în zonele sărace.
 • Locuitorii sectorului 5 nu îl cunosc foarte bine, și ar putea să acționeze după rețea ultimilor ani: plasele cu făină și ulei, sau, mai nou, în această campanie electorală, măști și dezinfectant
 • De altfel, Cristian Băcanu a depus o plângere penală pentru mită pe numele lui Daniel Florea, primarul Sectorului 5, pentru că ar fi susţinut trimiterea de pachete cu produse alimentare către cetăţenii sectorului.
 • Recent, Băcanu a fost acuzat că ar fi intervenit pe lângă magistrați pentru candidatura sa și altor colegi din PNL
 • Băcanu, secretar de stat în Ministerul Justiției a făcut obiectul unei plângeri la Judecătoria Sectorului 5, din partea organizației PSD Sector 5. Judecătoria a respins plângerea organizației PSD, în data de 19 august.
 • „Numele lui Băcanu Cristian Tudor, Secretar de Stat la Ministerul Justitiei si candidat PNL-USR-PLUS la Primaria Sectorului 5 Bucuresti, apare in 2 hotărâri judecătorești diferite, pronuntate de 2 judecatori diferiți, de la 2 Judecătorii diferite, cu sedii diferite, cu termene in zile diferite si la ore diferite, cu contestatori diferiți. Este dovada suprema a interventiei ministrului adjunct al Justitiei in favoarea candidaturii lui si a celorlalti membri PNL la Primăriile de Sector din Bucuresti, interventie care a determinat instantele să-și invalideze propriile hotărâri judecătorești anterioare: aceeasi speță, soluție total opusa in cazul sau si al colegilor sai de partid. Vom sesiza CSM (Consiliul Superior la Magistraturii) si SIIJ (Sectia de Investigare a Infracțiunilor in Justitie) cu privire la acest abuz incalificabil” scria pe Facebook chiar contracandidatul său, Daniel Florea.
Pronostic Lumea Politică: Cristian Băcanu are șanse serioase să devină noul primar al Sectorului 5, în urma percepției publice despre „primarul zero”, Daniel Florea

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *