Sedința de guvern tumultoasă la Palatul Victoria a fost reprogramată la ora 19. USR PLUS amenință că dacă proiectul Anghel Saligny va rămâne pe ordinea de zi, vor ieși de la guvernare. Președintele are declarații de presă la ora 18.

Proiect de 50 de miliarde de lei – sursa scandalului din Guvern

În ședința de guvern programată astăzi la ora 11, premierul Florin Cîțu a cerut introducerea pe ordinea de zi a proiectului de investiții Anghel Saligny. Proiectul în valoare de peste 50 de miliarde de lei a fost discutat în ședințele de coaliție însă nu s-a ajuns la un consens. USRPLUS acuză că proiectul este de fapt un PNDL3 și reprezintă o risipă a banului public. În coaliție, aceștia au încercat să deblocheze proiectul desființării Secției Speciale prin susținerea proiectului PNL.

Ședința de Guvern a fost suspendată după ce USRPLUS a acuzat că proiectul Anghel Saligny nu deține toate avizele necesare. Ministerele Justiției și Transporturilor nu ar fi avizat încă proiectul de investiții al liberalilor. Cu toate acestea, Florin Cîțu a vrut să aprobe proiectul în lipsa acestor avize, fapt ce i-a determinat pe partenerii de coaliție să amenințe cu moțiunea de cenzură.

Cîțu își avertizează miniștrii să nu facă abuz

După suspendarea ședinței, Florin Cîțu a dat declarații la Palatul Victoria. Deși avalanșa de întrebări a jurnaliștilor se concentra asupra avizelor lipsă ale proiectului, premierul nu înceta să își recite poezia. “Cel mai simplu ar fi ca toată lumea să respecte procedurile. Procedurile vor fi respectate. Niciodată nu va publica nimeni în Monitor un proiect care nu respectă toate procedurile legale. Am întrebat dacă procedurile legale au fost respecate, Secretariatul General a spus că da, atunci a fost pus pe ordinea de zi. Eu vă spun ce facem legal, nu vorbim pe vorbe. Am întrebat SG dacă procedurile legale de avizare au fost respectate și au fost respectate”, a declarat premierul.

Prim-ministrul a fost întrebat și despre amenințările privind ieșirea de la guvernare a USRPLUS. Florin Cîțu a susținut că nu a existat această discuție în timpul ședinței de guvern. Tot acesta a refuzat să răspundă dacă au existat discuții în acest sens după întreruperea ședinței.

Au existat inclusiv amenințări subtile la adresa miniștrilor USRPLUS. Premierul le-a sugerat acestora să nu facă “abuz în funcție”, în contextul în care Stelian Ion, ministrul Justiției, refuză să avizeze proiectul “Anghel Saligny”. „Nu cred că există vreun ministru care să facă abuz în funcție și să nu își respecte ceea ce are de făcut”, a spus Cîțu.

Miniștrii USRPLUS se vor retrage din Guvern

Dacian Cioloș, actualul co-președinte al formațiunii, a declarat recent că miniștrii formațiunii sale politice se vor retrage din Guvern condus de Florin Cîțu dacă nu sunt respectate solicitările privind desființarea Secției speciale de investigare a magistraților și negocierea noului program tip PNDL, numit “Anghel Saligny”.

Nu știam că acest subiect va fi pe ordinea de zi suplimentară. Din câte înțeleg, nu are toate avizele, pentru că nu-l are pe cel al Ministerului Justiției și nici pe cel al Transporturilor. Am avut o discuție în coaliție. Convenisem că acest proiect nu intră pe Ordinea de Zi până nu clarificăm și votul pe desființarea Secției Speciale. Cred că așa se construiește încrederea în coaliție. Dacă ne punem unii pe alții în fața faptului împlinit, astea sunt semnale că nu vrem să construim împreună. Noi vrem să construim împreună.

Rămânem calmi dar fermi. Vrem că continuăm în această formulă. Nu putem să transformăm Guvernul într-o structură care ia decizii pentru a rezolva probleme interne de campanie în partid“, a declarat Dacian Cioloș.

Președintele României se implică în scandalul din Guvern

Administrația prezidențială a transmis un mesaj potrivit căruia Klaus Iohannis va susține declarații de presă la ora 18:00. Rămâne de văzut dacă mesajul președintelui va îndemna la calm, ori acesta va alege una dintre tabere. Declarațiile Președintelui României au loc chiar cu o oră înaintea reluării ședinței de guvern.

 

Leave a comment

Lasă un răspuns Anulează răspunsul