Image default
Actualitate

Ședința de investire a noului parlament va avea loc pe 21 decembrie. Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul

Noul parlament va fi convocat pe 21 decembrie, potrivit decretului semnat miercuri de președintele Klaus Iohannis. Ședința de investire este prevăzută să înceapă la ora 12, la Palatul Parlamentului.

Președintele Klaus Iohannis convoacă Parlamentul în ziua de luni, 21 decembrie, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale

Noul Parlament a fost ales la data de 6 decembrie 2020, iar luni au început consultările la Cotroceni, între Președintele României și reprezentanții formațiunilor din viitorul Legislativ, în vederea desemnării unui candidat la funcția de prim-ministru. Șeful statului a avut, rând pe rând, întrevederi cu delegații de la PSD, PNL, USR-PLUS, AUR, UDMR și grupul minorităților naționale, dar la finalul seriei de discuții anunța că „încă nu sunt întrunite condițiile pentru desemnarea unui candidat pentru a forma un nou Guvern”. Tot atunci, el preciza că intenționează să convoace noul Parlament pentru data de 21 decembrie, relatează B1TV.

„Am avut astăzi o primă rundă de consultări cu formațiunile care vor fi reprezentate în noul Parlament, care se va constitui în urma alegerilor parlamentare. Această primă rundă de consultări a dus la un schimb de opinii bun între reprezentanții acestor formațiuni și mine, însă pot să spun că astăzi nu sunt încă întrunite condițiile pentru desemnarea unui candidat pentru a forma un nou Guvern. Am primit astăzi chiar câteva propuneri, însă cred că este nevoie de cel puțin încă o rundă de consultări până când lucrurile se cristalizează. Având în vedere că Biroul Electoral Central a comunicat rezultatele finale ale alegerilor parlamentare, acum sunt îndeplinite condițiile pentru convocarea noului Parlament și pot să vă informez că intenționez să convoc noul Parlament pentru data de 21 decembrie – săptămâna viitoare, luni, se va constitui noul Parlament”, declara președintele Klaus Iohannis, luni, 14 decembrie.

Repartizarea mandatellor în noul Parlament

Tot luni, Biroul Electoral Central a anunțat repartizarea mandatelor în Camera Deputaților și Senat, în urma alegerilor generale din 6 decembrie. Astfel, PSD va avea 157 de senatori și deputați în noul Parlament, PNL – 134, USR-PLUS – 80, AUR – 47, iar UDMR – 30.

Repartizare mandate la Senat

PSD – 47 mandate

PNL – 41 mandate

USR-PLUS – 25 mandate

AUR – 14 mandate

UDMR – 9 mandate

Repartizare mandate Camera Deputaților

PSD – 110 mandate

PNL – 93 mandate

USR-PLUS – 55 mandate

AUR – 33 mandate

UDMR – 21 mandate

Related posts

Raluca Turcan: „CCR favorizează infractorii. Un instrument politic prin care PSD urmăreşte să controleze şi alte instituţii”

Andrada Ionescu

Klaus Iohannis se va vaccina public vineri: „Nu am dorit nici eu, nici premierul să ne băgăm în față”

Andrada Ionescu

Constituirea noului Parlament ar putea fi blocată, explică Marcel Ciolacu. Amenințarea coronavirusului, în afară de opoziția PSD

Constantinescu Gabriel

Leave a Comment