Nu avem o gaură în buget de 20 de miliarde de lei, așa cum au apărut informații în spațiul public, dar am putea ușor să ajungem în această situație, până la sfârșitul anului, spune șeful ANAF, Lucian Heiuș, Aceasta ar fi diferența între sumele colectate și realitatea economică a României.

Mereu când se face un buget se estimează niște venituri și se prognozează niște cheltuieli. Nu mereu estimările care se fac se confirmă în realitate. Noi am încheiat primul trimestru în care ANAF a încasat cu 5,4 miliarde de lei mai mult decât anul trecut, la 83,5 miliarde, față de 78,1 cât s-a încasat în primul trimestru din 2022, dar un minus față de încasatul estimat de 2,9 miliarde de lei. Anul trecut, în primul trimestru, era, dacă rețin bine, un minus per total buget deja consolidat de vreo 3,6 miliarde, dar mereu ANAF e vinovat…” a declarat Lucian Heiuș luni seara, la B1TV.

Mereu se poate face mai mult, iar asta e valabil și în cazul Agenției naționale de Administrare Fiscală, care poate încasa mai mult, consideră Lucian Heiuș.

Eu lucrez în ANAF… am ajuns director la Hunedoara în 2005 și nu cred să fi fost vreo lună în care să nu existe aceeași presiune pe colectare, aceeași nemulțumire că niciodată nu încasezi suficienți bani cât pot cheltui alții. Mereu se poate încasa mai mult, mereu se poate face mai mult, dar ANAF merge cu motoarele turate. Anul trecut a fost un an foarte bun de încasări și toată lumea era muluțumită de încasările ANAF”, a mai spus șeful instituției.

Nu avem o gaură de 20 de miliarde în buget, dar există acest risc, a mai spus șeful Fiscului.

După acest prim trimestru, a existat această diferență față de estimat și, corect, s-a luat o decizie de a reduce cheltuielile. Nu există o gaură de 20 de miliarde azi.

Și Autoritatea Vamală Română are un minus de colectare de vreo 1,2 miliarde. Deci discutăm de 4, 2 miliarde cu minus față de estimatul veniturilor.

Pe analizele care se fac, există riscul ca până la finalul anului această diferență între sumele estimate a fi colectate și realitatea economică a României să ajungă poate la 20 de miliarde și, preventiv, s-a luat decizia corectă să încercăm să refacem cheltuielile. În paralel, noi încercăm să creștem veniturile”.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *