Șoferi fără RCA valabil nu pot fi depistați de Poliție. Profită de lege
Șoferi fără RCA valabil nu pot fi depistați de Poliție. Profită de lege

Șoferi fără RCA valabil nu pot fi depistați de Poliție și pun în pericol integritatea celorlalți participanți la trafic. Este o metodă mai veche de fraudare a companiilor de asigurări, dar încă funcționează, pentru că șoferul sfârșește prin a fi sancționat după mult timp de la expirarea efectivă a poliței de asigurări.

Șoferii fără RCA valabil care se folosesc de această metodă activează în special în zona de transport public, fie că este vorba despre microbuze sau servicii de taxi, transmite Economica.net.

Mai exact, tot mai mulți șoferi circulă aleg să cumpere RCA în rate, dar nu achită poliția până la capăt

Un număr tot mai mare de șoferi aleg să cumpere RCA în rate, însă nu își achită complet obligațiile de plată, ci, de multe ori, doar prima tranșă. Reprezentanții mai multor societăți mari de asigurare au confirmat situația și au precizat că deja analizează diverse măsuri pentru a combate fenomenul.

Șoferii profită de o prevedere din legislație care prevede că firmele de asigurare vor pune la dispoziția clienților și posibilitatea de a cumpăra polițe RCA în rate, fără costuri suplimentare, și că polița respectivă rămâne valabilă chiar și în scenariul în care ratele nu mai sunt achitate la un moment dat.

Plata primelor de asigurare se face integral sau în rate conform acordului dintre asigurat şi asigurătorul RCA. Contractul RCA produce efecte şi în cazul în care rata primei de asigurare nu a fost plătită la termenul convenit între asigurat/contractant/utilizator şi asigurătorul RCA, dacă asigurătorul RCA nu şi–a exercitat dreptul de reziliere a contractului RCA. Contractul RCA constituie titlu executoriu pentru ratele scadente şi neachitate”, se arată în prevederea respectivă, parte a Legii nr. 132 din 2017.

Practic, dacă firmele nu reziliază contractul, șoferul se bucură de o poliță valabilă pe toată perioada înțelegerii, iar în 90% din cazuri cele vândute în rate au valabilitatea maximă, adică de 12 luni. Procedura de denunțare a contractului nu este una neapărat rapidă și necesită deschiderea unui proces.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *