Stare de alertă în sectorul 1. Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a decis declararea stării de alertă în sectorul 1 al Bucureștiului, la solicitarea primarului Clotilde Armand. Este a doua încercare, de data aceasta cu succes a edilului pentru a rezolva problema gunoaielor, generată de conflictul cu societatea Romprest.
Prefectul Alin Stoica a declarat, vineri, stare de alertă în Sectorul 1 al Capitalei din cauza gunoaielor. Oficialul fusese la un pas să ia o decizie similară în iunie, însă la acel moment s-a găsit o soluție alternativă pentru deblocarea situației, relatează B1TV.
Prefectul Capitalei a explicat și care vor fi măsurile impuse în această perioadă, vineri, într-o conferință de presă.
„Văzând analiza pe care Comitetul Local pentru Situații de Urgență al Sectorului 1 a făcut-o și având și răspunsuri neconcludente din partea autorităților, dar care confirmă că există pe raza Sectorului 1 o situație care trebuie monitorizată atent și în care trebuie intervenit.
Creșterea capacității de răspuns pentru îndepărtarea riscului care există acum pe raza Sectorului 1 și anume acumularea de deșeuri necontrolate, într-o cantitate foarte mare;
-Crearea unei strategii pe termen scurt, pentru a preveni reapariția acestui fenomen
-Schimbarea mentalității agenților economici și populației, pentru a împiedica abandonarea de deșeuri pe raza Sectorului 1 în mod necontrolat.
-Vom monitoriza zilnic evoluția și în acest sens Sectorul 1 este obligat să transmită către Prefectură care este cantitatea de gunoi ridicată în fiecare zi și de ce operator.”, a anunțat prefectul Alin Stoica.
Stare de alertă în sectorul 1. Clotilde Armand a cerut în iunie declarea stării de alertă în sector, care să-i permită rezilierea de urgență a contractului cu Romprest și contractarea altui operator de salubritate.
„S-au schimbat lucrurile, atunci discuția era despre deșeurile menajere, și anume acele deșeuri care sunt produse în gospodărie și care sunt puse în tomberon și preluate. Pentru acea situație, blocajul era la sortator, acea situație a fost deblocată prin găsirea unui bypass, adică primăria plătește și acum direct sortatorului aceste deșeuri menajere, ele sunt ridicate și acea situație a fost rezolvată. Acum, discuția este pentru deșeurile de pe stradă, deșeurile stradale, fie abandonate de cetățeni, fie cele din coșurile de gunoi, pe care prestatorul trebuie să le ia, să le ducă, evident, la reciclare sau la depozitare și primăria le plătește, din câte înțeleg”, afirma atunci prefectul Alin Stoica.
„Blocajul este o neînțelegere între prestator și autoritatea publică locală, primăria spune că plătește aceste deșeuri, ceea ce nu se înțelege asupra prețului corect este serviciul de măturare, spălare, salubrizare stradală, iar prestatorul spune că nu este plătit corespunzător pentru toate serviciile pe care le face. Acest diferend comercial nu va putea fi rezolvat chiar dacă va exista declarată o stare de alertă pe o perioadă limitată de timp pentru evacuarea tuturor deșeurilor care pun în pericol siguranța cetățenilor sau sănătatea lor, acest lucru nu va rezolva diferendul comercial”, adăuga Alin Stoica.