Starea de alertă și diferențele față de starea de urgență explicate de Augustin Zegrean
Actualitate

Starea de alertă și diferențele față de starea de urgență, explicată de Augustin Zegrean

Starea de alertă este o variantă mult mai puțin restrictivă a stării de urgență. Starea de alertă este declarată de ministrul de interne, în timp ce starea de urgență numai de președintele României. Pe timpul acestei măsuri cetățenii nu mai pot fi amendați pentru încălcarea cerințelor exprese ale Guvernului iar toate ordonanțele militare emise în timpul stării de urgență își încetează valabilitatea.

Diferențele dintre cele două măsuri restrictive care pot fi luate de autorități în condiții speciale, cum este amenințarea pandemiei de coronavirus, au fost explicate la Digi24 de fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean.

„Starea de alertă este mai simplă, mai mică decât starea de urgenţă. Starea de urgenţă este la nivelul ministrului de Interne, decretată de preşedinte. Starea de alertă este declarată de Comitetul pentru situaţii de urgenţă, cu aprobarea premierului” a explicat pe scurt Augustin Zegrean.

Și pe timpul stării de alertă pot fi restrânse anumite drepturi şi libertăţi individuale, dar nu se pot da amenzi şi nici ordonanţe militare. „În starea de alertă nu se pot da ordonanţe militare. Se pot da doar ordine, care nu au aceeaşi putere. De asemenea, în stare de alertă nu se pot stabili amenzi”, a declarat Augustin Zegrean, precizând că ordonanţele militare care sunt acum în vigoare expiră odată cu starea de urgenţă. „Dacă vor să menţină amenzile, vor trebui să dea o lege”, a mai spus Augustin Zegrean.

Guvernul şi Preşedintele României analizează ipoteza declarării stării de alertă după data de 15 mai, când expiră starea de urgenţă instituită prin decret de Klaus Iohannis. Este o măsură necesară pentru a putea fi menţinute, legal, unele dintre restricţiile impuse pentru limitarea răspândirii noului coronavirus, cum ar fi închiderea restaurantelor şi a altor domenii de activitate cu public.

Related posts

Amenzi de 117 milioane de euro date pentru nerespectarea ordonanțelor militare. Marcel Vela vrea să folosească banii în sistemul de sănătate

Constantinescu Gabriel

Apelul lui Orban pentru parlamentari ca să voteze continuarea stării de alertă. „Starea de alertă nu înseamnă înăsprirea condiţiilor”

Constantinescu Gabriel

Starea de urgență este în vigoare. Parlamentul a votat online decretul președintelui Klaus Iohannis

Constantinescu Gabriel

Starea de urgență nu se mai prelungește, a anunțat președintele Klaus Iohannis. Din 15 mai intrăm în stare de alertă

Constantinescu Gabriel

Românii pot vota și fără mască, orice ar decide Guvernul. Explicațiile lui Augustin Zegrean

Constantinescu Gabriel

Starea de urgență a fost prelungită pentru încă o lună. Argumentele din decretul prezidențial

Constantinescu Gabriel

Leave a Comment