Starea de urgență este în vigoare. Parlamentul a votat online decretul președintelui Klaus Iohannis
Starea de urgență este în vigoare. Parlamentul a votat online decretul președintelui Klaus Iohannis

Starea de urgență este în vigoare de joi. Starea de urgență a fost votată de Parlamentul României, după ce a fost decretată de Președintele României. Parlamentarii au votat cu unanimitate de voturi în prima ședință online din istoria instituției.

Starea de urgenţă a fost aprobată în unanimitate în plină criză a coronavirusului. Pentru prima dată, a fost folosită o procedură specială de dezbatere și vot electronic la distanță, potrivit PsNews.

Principalele luări de poziție, ale liderilor politici:

Alfred Simonis, liderul deputaţilor PSD: Parlamentul dă azi un semnal extrem de important oamenilor. Mă aşteptam ca decretul privind starea de urgenţă să fie însoţit imediat şi de măsuri, astfel încât să nu se inducă panica în economie. Guvernul a întrziat să adopte măsuri. Salut faptul că Guvernul a preluat două dintre măsurile propuse de PSD: şomajul tehnic şi IMM-uri. Dar Guvernul nu a spus nimic despre plafonarea preţului la alimente. Să nu-mi spună mie cineva că preţul cartofilor de Braşov depinde de cursul euro. Nu am văzut ca Guvernul să spună ceva despre ratele românilor. Am depus azi un proiect de lege prin care suspendăm până la finalul anului ratele la credite pentru toţi românii. Nu e momentul să mai împărţim clasa politică între putere şi opoziţie.

Dan Barna, preşedintele USR: Avem o criză de sănătate publică care se aşază peste o criză economică. Acum nu mai vorbim despre creşetere economică, ci despre apărare şi supravieţuire. Trebuie să ne ridicăm la înălţimea vremurilor în care trecem. Avem deja mii de oameni trimişi în şomaj tehnic. Trebuie să ajutăm acest guvern să ia decizii bune pentru economie. Hai să ne mai gândim o dată la plafonarea pensiilor speciale. Dacă până acum era o discuţie politică, acum e o discuţie despre supravieţuire. Haideţi să spunem adevărul, nu ca la Colectiv. Chiar azi am vorbit cu premierul şi i-am dat contactul unui furnizor de teste din Israel.

Victor Ponta, lider ProRomânia: Ce adoptăm azi e prea târziu şi e prea puţin. Degeaba votăm o stare de urgenţă care mai departe nu se reflectă în nimic. Nu întâmplător nu am votat acest guvern incompetent. Starea de urgenţă s-a declarat luni, de parcă în weekend nu e stare de urgenţă. Românii pot să se bazeze doar pe ei, nu pe un guvern incompetent.

Florin Roman, liderul deputaţilor PNL: Avem rugămintea ca amendamentele depuse de PSD la starea de urgenţă să fie trasmise către Guvern, care le poate lua în OUG. Speram ca azi să nu aud dispute politice. E timpul solidarităţii. E foarte bine că Parlamentul lucrează în continuare. Epidemia nu are culoare politică. 50 de mii de teste au fost distribuite. Am găsit stocuri zero când am preluat guvernarea.

Kelemen Hunor, lider UDMR: România se confruntă cu cea mai gravă situaţie din ultimii 100 de ani. O provocare uriaşă, care ne va schimba viaţa. Va fi cel mai mare test al democraţiei noastre. Primele măsuri sunt încurajoatere, însă insuficiente.

Marius Paşcan, liderul deputaţilor PMP: Inamicul umanităţii COVID 19 infectează pe nevăzute şi stârneşte panică, distruge felul nostru obişnuit de a fi. PMP va vota clar decretul pentru menţinerea stării de urgenţă. Solicităm ca persoanele vârstnice, de peste 65 de ani, să fie sprijinite, fiind cele mai vulnerabile. Se impune plafonarea pensiilor nesimţite, aşa-zis speciale. Guvernul să-şi asume şi măsuri nepopulare.

Călin Popescu Tăriceanu, lider ALDE: Voi vota pentru legiferarea stării de urgenţă, măsură necesară, dar luată cu mare întârziere. Fac apel la BNR să scadă dobânda de referinţă. Proiectele de investiţii publice trebuie continuate.

Starea de urgență este în vigoare de joi, după ce decretul președintelui Klaus Iohannis a fost deja publicat în Monitorul Oficial.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *