Sticlele cu apă vor fi eliminate de pe lista restricțiilor de pe aeroporturi
Sticlele cu apă vor fi eliminate de pe lista restricțiilor de pe aeroporturi

Sticlele cu apă vor fi eliminate de pe lista restricțiilor de pe marile aeroporturi din lume, care au început deja să implementeze noua politică. Dotările cu noile scannere 3D permit transportul lichidelor în bagaje în condiții de siguranță, iar dispozitivele electronice nu mai trebuie scoase din bagaje. Scannerele 3D sunt deja operaționale în aeroporturile din Marea Britanie, Olanda, Finlanda, Spania și SUA.

Unul dintre cele cinci aeroporturi londoneze, aeroportul Stansted, a testat recent un nou echipament de securitate care ar putea schimba experiența călătorilor.

Mark Harper, secretarul de stat britanic pentru transporturi, a transmis că dorește simplificarea verificărilor pentru călători prin noua legislație referindu-se la restricția privind lichidele de 100 ml care va fi eliminată, transmite B1TV.

Vor fi permise recipientele de până la doi litri

Modificările anunțate vor permite, printre altele, ca pasagerii să treacă prin controlul de securitate fără a scoate din valize sau rucsacuri articolele de toaletă și obiectele electrice de mari dimensiuni.

Faptul este inedit în contextul în care, în prezent, majoritatea aeroporturilor nu au permis transportul de lichide, creme sau paste de dinți în recipiente mai mari de 100 ml. În cazul Angliei, se va stabili un termen limită până în iunie 2024 pentru ca aeroporturile să actualizeze scanerele de securitate.

Tendința este însă la nivel mondial: de exemplu, Amsterdam Schiphol sau Helsinki, unde lichidele și laptopurile nu mai trebuie să fie separate de bagaje iar Administrația pentru Securitatea Transporturilor din SUA (TSA) a testat noile dispozitive pe 15 aeroporturi, printre care Los Angeles, Oakland, San Diego sau Chicago.

Noile scanere pentru bagaje generează o imagine 3D

Datorită tehnologiei îmbunătățite de scanare, va fi din ce în ce mai rar cazul în care va fi nevoie să fie deschise gențile pentru o examinare mai atentă. Acest lucru va accelera procesul de control de securitate și îl va face mai convenabil”, a declarat, în martie, vicepreședintele Finavia pentru dezvoltarea aeroportului, Sami Kiiskinen.

Conform producătorilor care produc aceste noi dispozitive, este vorba despre „un scaner cu raze X cu tomografie computerizată (CT) care produce imagini 3D volumetrice de înaltă rezoluție pentru a simplifica controlul bagajelor, folosind atât inspecția vizuală a operatorului, cât și recunoașterea automată a obiectelor, ceea ce duce la rate scăzute de alarme false”. Implementarea tehnologiei va accelera tranzitul și va reduce cozile de așteptare.

Aeroportul din România care ridică restricția

La începutul lunii, Aeroportul Internaţional Timişoara (AIT) „Traian Vuia” a anunţat că ridică restricţiile referitoare la lichidele din bagajele de mână, aerosoli şi geluri care depăşesc 100 ml..

În plus, nici electronicele nu mai trebuie scoase din bagaje pentru verificare, a anunţat Biroul de presă al Aeroportului Internaţional Timişoara „Traian Vuia”.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *