Guvernul

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Turbomotoare Comoti din București vrea să construiască un Centru de cercetări avansate în domeniul sistemelor de propulsie, pentru care urmează să investeasă aproximativ 11 milioane de euro. În cadrul Centrului vor fi efectuate cercetări teoretice și practice, în laborator, dar și experimentări pentru cele mai noi tehnologii în eficiență energetică, propulsie clasică, pentru motoare termice, dar și sisteme de propulsie noi, care să folosească materii prime revoluționare, cum este hidrogenul.

Comoti este un institut de cercetare-dezvoltare în domeniul motoarelor și aplicațiilor celor mai moderne tehnologii în energie, aflat în coordonarea Ministerul Educației și Cercetării. Institutul își desfășoară activitatea in patru direcții de cercetare: aviație și spațiu, energie, apărare, protecția mediului. Centrul de cercetări avansate în domeniul sistemelor de propulsie va avea în componență 5 laboratoare: Laboratorul Central – Centru de Comandă, Laborator CDI – Experimentare a turbomotoarelor, Laborator CDI – Experimentare a motoarelor cu ardere internă, Laborator CDI – Experimentare materiale şi tehnologii avansate pentru sisteme de propulsie și Laborator CDI – Experimentare prelucrări de înaltă precizie. Centrul va avea o suprafață totală de 3045 de mp și un regim maxim de înălțime format din parter și 2 etaje.

Valoarea totală a investiției este de 53,1 milioane de lei, cu TVA, adică 10,8 milioane de euro. Finanțarea investiției se va realiza din fonduri europene nerambursabile prin Programul Operațional Competitivitate.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *