Sticlele de plastic și dozele de aluminiu vor putea fi returnate în magazine
Sticlele de plastic și dozele de aluminiu vor putea fi returnate în magazine

Sticlele de plastic și dozele de aluminiu vor putea fi returnate în magazine. Însă, fiecare cumpărător ca plăti mai mult cu 0.50 bani pe fiecare ambalaj cumpărat, bani pe care îi va primi înapoi la predarea deșeurilor în magazin.

Acestea sunt prevederile unui act normativ pus în dezbatere publică de Ministerul Mediului, care reglementează returnarea sticlelor de plastic și a dozelor de aluminu în magazine, pentru reciclare.

Sticlele de plastic reutilizabile de apă, bere şi suc, dar și PET-urile și dozele de aluminiu vor putea fi returnate din 2021. La fiecare achiziție a prodeuselor ambalate în astfel de recipiente veți achita cu 50 de bani mai mult, sumă ce va reprezinta garanția pentru reciclare. Ambalajul gol și curat va putea fi returnată, iar cei 50 de bani achitați inițial vor fi restituiți, pe baza bonului fiscal.

„Odată cu implementarea acestui sistem, România va ieşi din paradoxul în care se găseşte astăzi: pe de-o parte o ţară sufocată de deşeuri iar, pe de altă parte, o ţară în care industria reciclatoare importă materie primă ca să supravieţuiască. Anual, îngropăm aproape 6 milioane de tone de deşeuri care, în loc să ajungă în industrie, ajung depozitate la groapa de gunoi. Acesta este şi motivul pentru care datele reciclării azi în România sunt infime: doar 14% la nivel naţional”, a declarat ministrul Mircea Fechet, joi, potrivit B1TV.

România, potrivit angajamentelor luate în faţa Comisiei Europene, trebuie să întreprindă toate măsurile necesare implementării unor instrumente economice și măsuri de mediu. De la 1 ianuarie, va fi nevoită să plătească o taxă către Uniunea Europeană pentru cantitatea de plastic pe care o introduce pe piață și nu o reciclează.

Leave a comment

Lasă un răspuns