Suedia nu a închis școli sau restaurante în lupta cu coronavirusul iar oamenii ies în continuare. De ce nu se poate aplica modelul suedez și la noi
Suedia nu a închis școli sau restaurante în lupta cu coronavirusul iar oamenii ies în continuare. De ce nu se poate aplica modelul suedez și la noi

Suedia nu a închis școli sau restaurante, Este singura țară din Europa care nu și-a oprit activitatea din cauza coronavirusului. Strategia abordată este contrară tuturor, pentru că medicii de acolo nu luptă pentru oprirea răspândirii infecției. Nu s-au închis școlile, nu se lucrează de acasă, magazinele sunt deschise, restaurantele la fel. Autoritățile le-au recomandat însă persoanelor vulnerabile, precum bătrânii să stea în casă și să se protejeze.

Strategia Suediei pare să funcționeze, pentru că înregistrau doar 146 de morți, până marți la prânz. Modelul Suedez nu poate fi aplicat în alte țări, pentru că ei sunt crescuți cu ideea de distanțare socială, a explicat la Digi24 Laura Ghibu, medic român stabilit în Suedia, potrivit Stiri pe Surse.

„Situația din Suedia este încă sub control. Avem și noi mari probleme cu materialele de protecție. Eu am norocul să lucrez într-o clinică privată, deci materialul de protecție mi-l cumpăr singură și am avut ideea să mi-l cumpăr înainte să înceapă criza. În Suedia situația încă este sub control, deși avem mai mult de 4.000 de cazuri diagnosticate cu Covid, avem doar 146 de morți (la momentul discuției, marți, la prânz – n.r.), marea majoritate în vârstă, cu comorbidități.

Aici, autoritățile nu au decis să închidă țara, totul este deschis, toate magazinele sunt deschise, școlile sunt deschise, dar cei în vârstă și cei care sunt în categoria de risc major de complicații din cauza Covid-19 sunt consiliați să rămână acasă și să nu se deplaseze” a explicat medicul român..

Iată de ce în Suedia nu este necesară izolarea, a explicat medicul român.

„În momentul de față, autoritățile nu consideră necesare măsurile de izolare, dar asta este datorat sistemului suedez, societății suedeze, care este foarte individualistă. Această rețetă nu se poate aplica în alte țări. În Suedia, lumea locuiește destul de segregată, familiile nu se întâlnesc, nu există o socializare între diferite fașe de vârstă, de aceea este foarte ușor să izolezi fașele de vârstă care sunt mai expuse complicațiilor.

Autoritățile se gândesc că dacă tinerii se găsesc afară și lucrează și fac ca economia să funcționeze, dacă ei se molipsesc, nu este o problemă așa de mare, important este să-i protejăm pe cei mai în vârstă și pe cei bolnavi”.

Criza materialelor medicale a lovit însă și această țară în timpul pandemiei de coronavirus.

„Pentru dotarea spitalelor de stat, nu este problemă de buget, este problemă de marfa care nu se mai livrează, din cauză că nu mai există aceste echipamente niciunde în lume. Pe piață nu mai există de cumpărat. Dar ceea ce s-a făcut foarte bine în Suedia a fost să se concentreze toate resursele către spitalele de stat. Adică și noi, de exemplu, la clinicile private, am trimis benevol ceea ce aveam noi în surplus, ca să ajutăm acest efort colectiv.

Apoi, medicii sunt destul de bine pregătiți și știu și să nu facă risipă de aceste materiale. De exemplu, s-au dat niște directive care arată cum să sterilizăm aceste măști chirurgicale, să sterilizăm ceea ce avem pe noi, deci noi, practic, utilizăm și reutilizăm aceste produse. Autoritățile statale ne-au învățat cum să facem să le reutilizăm. Nu este nicio problemă dacă le reutilizăm. Avem niște posibilități să ne protejăm mult mai bine, de exemplu eu port o vizetă” a explicat Laura Ghibu.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *