Sunt tulpini ale coronavirusului mai rezistente la anticorpi
Sunt tulpini ale coronavirusului mai rezistente la anticorpi

Sunt tulpini ale coronavirusului mai rezistente la anticorpi, au aflat cercetătorii americani într-un studiu publicat în revista Nature Medicine. Acest lucru poate avea implicaţii în elaborarea de vaccinuri şi terapii cu anticorpi împotriva COVID-19.

Anticorpii neutralizanţi – produşi de organism ca răspuns la infecţie sau la vaccin – blochează capacitatea virusului de a pătrunde în celulele gazdă şi sunt importanţi pentru a ajuta la generarea imunităţii pe termen lung. Totuşi, nu este încă clar dacă anticorpii împotriva SARS-CoV-2 pot neutraliza şi noile variante ale coronavirusului.

În studiul publicat de Nature Medicine, cercetători de la Washington University School of Medicine (St. Louis, Missouri) şi University of Texas Medical Branch (Galveston, Texas) au evaluat capacitatea anticorpilor de a neutraliza tulpinile recente de SARS-CoV-2, precum varianta din Marea Britanie (B.1.1.7), relatează Digi24.

De asemenea, a fost studiată şi capacitatea anticorpilor de a neutraliza virusuri sintetice create în laborator ce conţin proteina spike (S) precum varianta sud-africană (B.1.351) şi cea braziliană, precum şi noua variantă Washington (Wash SA-B.1.351).

Pentru acest studiu, autorii au recoltat anticorpi monoclonali şi plasmă (ce conţine anticorpi neutralizanţi de la pacienţii care s-au vindecat de COVID-19 şi de la persoane cărora li s-a administrat vaccinul Pfizer-BioNTech, iar apoi au verificat capacitatea lor de neutralizare în faţa variantelor naturale de SARS-CoV-2 şi a variantelor sintetice create în laborator.

Majoritatea testelor au arătat „o activitate inhibitoare redusă” împotriva virusului cu proteina spike sau a altor mutaţii ale SARS-CoV-2 la poziţia E484K (prezentă şi la tulpina britanică, și la cea sud-africană), fapt ce demonstrează că anticorpii neutralizanţi actuali „pot avea o eficienţă mai scăzută” asupra variantei sud-africane sau celei britanice.

Aceste rezultate pot avea implicaţii terapeutice, având în vedere că plasma imună a persoanelor infectate la începutul pandemiei ar putea să nu protejeze pacienţii infectaţi cu unele dintre noile tulpini ale coronavirusului. Autorii au precizat însă că trebuie coroborate cazurile mai multor pacienţi pentru a putea sprijini aceste rezultate.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *