Coaliţia s-a răzgândit în privinţa alegerilor prezidenţiale. Deşi au hotărât să organizeze scrutinul în septembrie, PNL şi PSD vor acum să îl mute spre finalul toamnei. 

Liberalii şi social-democraţii vor să îi dea timp lui Klaus Iohannis să îşi negocieze o altă funcţie într-o instituţie europeană, după ce şansele de a mai fi secretar general al NATO au scăzut dramatic.

Liderii coaliției au avut deja o discuție legată despre varianta în care alegerile prezidențiale să fie amânate pentru finalul acestei toamne și să nu se desfășoare în septembrie, așa cum au stabilit inițial pentru data de 15 și 29 septembrie, în două tururi, potrivit A3.

Potrivit unor surse politice, este foarte posibil să vedem desfășurarea acestor alegeri prezidenţiale în luna noiembrie, pentru că, spun aceleași surse, președintele Klaus Iohannis, după încheierea mandatului de la Palatul Cotroceni, ar putea să nu preia acea funcție de secretar general al NATO, despre care s-a tot discutat în ultima perioadă.

Motivul este acela că este preferat Mark Rutte pentru această funcție la nivel înalt în NATO, iar președintele Klaus Iohannis ar trebui să negocieze o altă funcție la nivel european.

Decizia însă se va lua după data de 10 iunie. Pe 9 iunie se încheie alegerile europarlamentare și alegerile locale, iar după acestea vor fi negocieri intense pentru preluarea unui portofoliu important la nivel european.

Pe de altă parte, amânarea acestor alegeri prezidenţiale ar putea să aibă loc și în contextul în care PNL și PSD ar putea să meargă cu candidați separați la alegerile.

Astfel, există și varianta aceea în care campania electorală să nu se desfășoare pe parcursul perioadei de vară, atunci când vor avea loc concediile, motiv pentru care se va prelungi această perioadă pentru organizarea alegerilor și s-ar putea merge pe varianta în care ele să aibă loc în luna noiembrie.

Au fost devansate alegerile prezidențiale în România. Legea a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis

Legea care prevede devansarea alegerilor prezidenţiale în România a fost promulgată recent de preşedintele Klaus Iohannis.

Este vorba de legea care prevede ca alegerile pentru preşedintele României să fie organizate cu cel mult trei luni anterioare lunii în care ajunge la termen mandatul de şef al statului a fost promulgată de Klaus Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind promulgarea legii pentru modificarea art. 5 alin. (1) din legea nr. 370/2004 pentru alegerea preşedintelui României.

Legea prevede că ziua alegerilor prezidențiale este duminica.

„Alegerile au loc cu cel mult trei luni anterioare lunii în care ajunge la termen mandatul de preşedinte.

Cu cel puţin 75 de zile înaintea zilei votării, Guvernul stabileşte data alegerilor prin hotărâre”, conform legii.

Legea, inițiată de 129 de senatori și deputați UDMR, a fost adoptată de Camera Deputaților pe 5 martie.

Ulterior, CCR a respins sesizarea USR și a decis că devansarea alegerilor prezidenţiale este constituţională.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *