Vremuri grele pentru Ludovic Orban. Rareș Bogdan a sunat adunarea pentru nemulțumiții din partid. Atacul fusese parafrazat de Ion Cristoiu și Cozmin Gușă cu o zi înainte. Declarația lui Rareș Bogdan este cuprinzătoare și nu mai lasă loc de interpretări. În PNL a început lupta de dinainte de congresul din iunie.

Ludovic Orban – negociatorul suprem

Ludovic Orban

Ludovic Orban pornește din poziția de președinte al Camerei Deputaților. El are avantajul unei funcții mai importantă decât pare. Atunci când se încerca mazilirea lui Dragnea, contestatarii au forțat schimbarea acestuia din funcția de președinte al Camerei Deputaților. Nu au reușit. Nu le-a ieșit nici puciul.

Apărat câteva filiale, Ludovic Orban abordează lupta bazându-se pe putere sa de negociere, pe faptul că poate să împartă funcții în parlament și pe faptul că are la dispoziție câteva ministere.

Rareș Bogdan – challenger carismatic
Parlamentul European închis din cauza coronavirusului. Rareș Bogdan a explicat ce se întâmplă acolo
Parlamentul European închis din cauza coronavirusului. Rareș Bogdan a explicat ce se întâmplă acolo

A fost în continuu văzut ca o alternativă carismatică la Ludovic Orban. A ratat candidatura la București. Nu a primit președinția PNL București și nici nu are o filială unde să fie președinte. Rareș Bogdan este privit cu circumspecție de mulți în interiorul PNL deși la euro-parlamentare a fost locomotiva partidului.

El se bazează pe carismă, notorietate, prieteniile din presă și, mai ales, speră să capitalizeze voturile din Ardeal. În echipa sa se află Florin Roman și Robert Sigartău. Ultimul este și secretar general al PNL. Cu toate astea nu a reușit să capitalizeze funcția, iar o serie de filiale îl contestă. De altfel, înainte de guvernare, Cristi Barbu, secretarul general adjunct era mult mai căutat de oamenii din teritoriu.

Filialele din Ardeal

Filialele puternice ale PNL din Cluj, Bihor, Arad, Timișoara sau Alba Iulia sunt în expectativă. Nu au primit mare lucru la împărțirea guvernării. Cu toate astea, președinții de consilii județene de acolo așteaptă fonduri. Astfel, dacă se raliază puciului ar putea să fie „pedepsiți” de Ludovic Orban.

Emil Boc a fost vocal și a atacat algoritmul de guvernare negociat de Orban. Cu toate acestea, Clujul a obținut Ministerul Agriculturii. Bolojan a fost discret. La fel și Falcă la Arad. Florin Roman s-a manifestat „pe față” pentru puci, dar Hava încă nu s-a pronunțat.

Tandemul Hubert – Iulian Dumitrescu

Hubert Thuma

La ultima tentativă de puci, tandemul Hubert Thuma (Ilfov) și Iulian Dumitrescu(Prahova) au fost cei care au decis câștigătorul. Cei doi lideri PNL reprezintă un pol de putere important. Iulian Dumitrescu a mai fost vehiculat drept „alternativă” pentru Ludovic Orban.

Astfel, Dumitrescu nu s-ar ralia la o „lovitură de palat” pentru a pune alt președinte la PNL. Este un bun negociator, are legături cu lideri importanți de filială și este mulțumit de ceea ce s-a obținut. Atât el cât și Hubert vor miza pe susținerea lui Ludovic Orban pentru a putea să-și maximizeze cererile.

Florin Cîțu poate înclina balanța

Toate sporurile bugetarilor vor fi analizate a anunțat premierul Florin Cîțu

Premierul Florin Cîțu nu s-a pronunțat cu privire al jocul pe care-l va desfășura în viitorul apropiat. El a demonstrat că este un „soldat disciplinat”. În 2020 s-a retras din cursa pentru Palatul Victoriei pentru a lăsa partidul să gestioneze liniștit criza COVID 19.

Surse liberale susțin că între el și Ludovic Orban ar fi apărut discuții. Cu toate astea, Cîțu încă nu a numit un secretar general al Guvernului. Nici nu l-a refuzat pe Ludovic, nici nu a dat funcția la Cluj.

Importanța premierului este dată de faptul că poate să împartă fonduri, iar un premier ostil președintelui de partid poate să blocheze întreaga guvernare. În principiu un astfel de scenariu nu este de bun augur nici pentru Orban, nici pentru Cîțu.

Istoria loviturilor de palat la care a rezistat Ludovic Orban

La congresul PNL din 2017 toată lumea îl dădea câștigător pe Cristi Bușoi. Înainte de alegeri acesta se lăuda cu susținerea filialelor din Ardeal și cu susținerea foștilor PDL-iști. Ludovic Orban a câștigat cu 75% din voturi

În 2018 la scurt timp după alegeri s-a dat iminentă mazilirea lui Ludovic Orban. O scrisoare semnată de mai mulți contestatari s-a plimbat prin teritoriu. Ludovic Orban a ieșit bine și din această tentativă de puci. 

În 2019, înainte de moțiunea care a dărâmat guvernul Dăncilă nemulțumiții din PNL așteptau eșecul pentru a cere capul președintelui. Moțiunea a trecut împotriva tuturor pesimiștilor, iar Ludovic Orban a devenit premier. 

Înainte de alegerile europarlamentare din 2019 s-a vorbit din nou despre schimbarea lui Ludovic Orban. Atunci Rareș Bogdan era prezentat ca înlocuitorul președintelui după un iminent eșec în alegeri. PNL a scos un scor spectaculos, iar nemulțumiții s-au retras. 

Înainte de alegerile locale s-a vorbit din nou despre o tentativă de puci. Ludovic a blocat elegant candidatura lui Rareș Bogdan la Primăria Capitalei. Partidul a acceptat. Rezultatul a fost satisfăcător la nivel de țară, iar nemulțumiții au bătut din nou în retragere. 

În 2021, Rareș Bogdan , Robert Sigartău și Florin Roman au încercat un puci chiar înainte de desemnarea premierului. Nu au primit sprijinul colegilor din partid.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *