Miniștrii Apărării din Estonia, Letonia și Lituania vor îndemna aliații NATO să stabilească un nou prag minim de 2,5% din Produsul Intern Brut pentru cheltuielile de apărare, la summitul Alianței de la Washington din iulie, informează infobae, preluat de B1TV.

„2% din PIB nu mai pare suficient, cerem aliaților să majoreze minimul cu 0,5 puncte procentuale”, a declarat ministrul eston al Apărării, Hannu Pevkur.

Menționând că cele trei state baltice „s-au angajat să cheltuiască aproximativ 3% din PIB pentru apărare, Pevkur a adăugat: „Alți aliați sunt bineveniți să se alăture clubului de 3%.”

Ministrul lituanian Laurynas Kasčiūnas a precizat că un subiect important la summit va fi „execuția planurilor de apărare pentru regiunea baltică elaborate la întâlnirea NATO de anul trecut de la Vilnius”.

„În politica de apărare, negarea înseamnă a avea suficiente trupe și alte măsuri pentru a împiedica un inamic să ocupe orice teritoriu baltic”, a explicat Kasčiūnas.

El a anunțat că Lituania va dezvălui detalii privind participarea sa la o linie comună de apărare baltică împotriva Rusiei, acord încheiat de cele trei țări la începutul anului. Planurile lituaniene includ atât fortificații fixe, cât și așa-numitele „parcuri de contramobilitate” pentru adunarea rapidă a trupelor și echipamentelor în zonele amenințate.

„Lucrăm la primele poziții defensive de la graniță”, a confirmat și Pevkur pentru Estonia.

Letonia, la rândul ei, se pregătește să găzduiască o brigadă canadiană întărită de forțe suedeze, în timp ce Estonia și Lituania vor primi brigăzi britanice și germane.

Miniștrii au evidențiat și necesitatea continuării achizițiilor comune de echipamente militare între statele baltice, ca metodă de reducere a costurilor. „Achizițiile comune sunt esențiale pentru capabilități interoperabile”, a subliniat ministrul leton Andris Sprūds.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *