Testarea anticovid din școli nu va fi suportată de profesori
Testarea anticovid din școli nu va fi suportată de profesori

Testarea anticovid din școli nu va fi suportată de profesorii care nu s-au vaccinat, cel puțin nu deocamdată, a spus ministrul educației, Sorin Cîmpeanu.

Profesorii nu vor fi obligați momentan să suporte pe banii lor testarea periodică pentru COVID-19, a explicat Sorin Cîmpeanu duminică seara, citat de B1TV.

„În acest moment, din perspectiva legislaţiei, nu există posibilitatea ca profesorii să fie supuşi obligaţiei de plată a testelor care să confirme testele pe bază de salivă, testele antigen rapide sau testele PCR”, susţine ministrul la Digi24.

Testarea anticovid din școli. Aceta a precizat pe de altă parte că vor fi disponibile teste rapide non-invazive pentru toți angajații din educație:

„Hotărârea numărul 83 prevede teste non-invazive pentru toţi angajaţii din sistemul de învăţământ, alături de toţi şcolarii şi toţi elevii. Deci testarea non-invazivă este asigurată din bugetul statului pentru angajaţii din învăţământ. În al doilea rând, avem Codul Muncii care, nefiind modificat, prevede ca angajatorii să pună la dispoziţie angajaţilor aceste teste, dacă vorbim de teste PCR sau teste antigen rapide”, a declarat Sorin Cîmpeanu duminică seară, într-o intervenţie la Digi24.

Potrivit ministrului, legislaţia actuală nu îi poate obliga pe angajaţii din educaţie să plătească pentru confirmarea testelor din salivă a căror folosire a fost aprobată de CNSU sâmbătă.

„În condiţiile actuale, în acest moment, din perspectiva legislaţiei, nu există posibilitatea ca profesorii să fie supuşi obligaţiei de plată a testelor care să confirme testele pe bază de salivă, testele antigen rapide sau testele PCR”, a adăugat ministrul.

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a aprobat Hotărârea nr. 83 privind includerea testelor rapide de determinare a antigenului SARS-CoV-2 efectuate din probă de salivă în categoria stocurilor de urgenţă medicală de strictă necesitate, în scopul monitorizării permanente şi eficiente a riscului epidemiologic la nivelul unităţilor de învăţământ şi asigurarea fondurilor necesare achiziţionării acestora din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, anunţă autorităţile.

Leave a comment

Lasă un răspuns