Testarea la medicii de familie pentru persoanele cu simptome
Testarea la medicii de familie pentru persoanele cu simptome

Testarea la medicii de familie pentru persoanele cu simptome este cerută de ministrul sănătății, Alexandru Rafila. Oficialul îndeamnă oamenii care bănuiesc că ar fi infectați să nu mai aștepte Ambulanța să vină pentru a-i testa, pentru că este suprasolicitată, ci să apeleze la medicii de familie care au deja teste rapide de la DSP.

Ministrul Alexandru Rafila subliniază importanța medicilor de familie în controlul pandemiei și face apel către aceștia să contribuie cu responsabilitate si profesionalism la diagnosticul, tratarea și monitorizarea pacienților cu coronavirus, relatează Digi24.

„În acest context epidemiologic dificil, cu o creștere importantă a numărului de cazuri de infectare cu SARS-COV-2, testarea în cabinetele medicilor de familie reprezintă o soluție pentru accesul facil al pacientului la diagnostic rapid, evaluare și monitorizare.

Creșterea numărului de persoane testate de către medicii de familie va scădea suprasolicitarea serviciilor de ambulanță și a direcțiilor de sănătate publică, unde sunt liste de așteptare lungi”, a declarat Rafila.

Testarea pentru populație este gratuită în cele peste 4000 cabinete ale medicilor de familie care au încheiat contract cu casele de asigurări de sănătate. Lista acestora este publică și se găsește pe paginile de web ale Ministerului Sănătății și Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

Persoanele eligibile pentru testare sunt cele suspecte de infectare cu virusul SARS-CoV-2 care se încadrează în metodologia de supraveghere a sindromului respirator acut cu noul coronavirus (COVID-19), elaborată de Institutul Național de Sănătate Publică, publicată și actualizată periodic la adresa www.insp.gov.ro. Medicii de familie pot testa atât persoanele înscrise în lista proprie, cât și oricare alte persoane, cu condiția ca acestea să fie eligibile, la un interval de cel puțin 48 de ore între două testări succesive.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *