Testele rapide antigen pozitive la COVID-19 vor fi raportate în mod obligatoriu și se vor regăsi în numărul bilanțului zilnic al infectărilor cu coronavirus. Măsura intră în vigoare de luni.
Pe lângă testele PCR, cabinetele și clinicile medicale, spitalele, dar și medicii de familie vor fi obligați să raporteze rezultatele testelor rapide.
Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a confirmat începerea raportărilor pentru testele rapide antigen. Măsura vine după ce testelor PCR realizate au fost din ce în ce mai puține.
Vlad Voiculescu a confirmat vestea pentru Antena 3 și a anunțat că testele rapide antigen vor fi raportate, obligatoriu, de către toate unitățile medicale care le realizează, spitale, clinici private, medici de familie și laboratoare medicale.
În ceea ce privește rezultatele acestor tipuri de teste, părerile sunt împărțite în toată lumea. Unii specialiști susțin că eficiența lor este de aproximativ 50%, iar alții sunt de părere că au un rezultat precis de până la 90%.
În România, testele rapide sunt folosite în prezent pentru triajul simptomaticilor în unitățile de primiri urgențe și în compartimentele de primiri urgențe, având în vedere necesitatea de a descongestiona cât mai rapid, dar și în siguranță, aceste zone.
Conform recomandărilor ECDC, testele rapide antigen au o capacitate mai redusă de a identifica persoanele bolnave, comparativ cu testarea RT-PCR, și sunt recomandate pentru utilizare numai în anumite condiții și de către profesioniști. În mod particular aceste teste sunt destinate pentru a fi utilizate numai de către profesioniști, ceea ce înseamnă că se recomandă ca prelevarea probei și interpretarea rezultatelor să se facă de către personal medical calificat. Dacă testele rapide nu sunt utilizate de către profesioniști, așa cum producătorul menționează în instrucțiunile de utilizare, rezultatele pot fi compromise.