Tranzacțiile cu bitcoin și alte monede electronice sunt reglementate într-un proiect de lege dezbătut în Parlamentul României și pe care se așteaptă votul final.

Proiectul de lege al Guvernului pentru aprobarea Ordonanței de Urgență 111/2020, care extinde obligația de raportare la Oficiul pentru Combaterea Spălării Banilor la furnizorii de servicii privind tranzacțiile cu criptomonede. a anunțat deputatul PNL Bogdan Huțucă, președintele Comisiei pentru buget, finanțe bănci din Camera Deputaților.

OUG a intrat în vigoare în 2020, dar Senatul controlat de PSD a respins în 2020 legea de aprobare, transmite Economedia.ro. Acum, noua majoritate parlamentară vrea să adopte legea de aprobare a ordonanței de urgență, care prevede că entitățile implicate în tranzacții cu criptomonede sunt obligate să identifice tranzacții suspecte și să le raporteze dacă pot pune probleme din perspectiva legislației pentru prevenirea spălării banilor, potrivit AvocatNet.

Proiectul legislativ mai așteaptă acum raportul final de la Comisia de buget și Comisia juridică, urmând să intre la vot final în plenul Camerei Deputaților. Ulterior, trebuie promulgată de președintele Iohannis pentru a intra în vigoare.

„Parlamentul României va adopta în curând transpunerea unei directive europene ce privește combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, iar noutatea pentru legislația românească este că pentru prima dată vom reglementa și tranzacțiile cu criptomonede. Facem acest lucru deoarece volumul tranzacțiilor cu criptomonede a crescut enorm în ultimii ani dar și pentru că valoarea totală a acestora la nivel global a depășit la un moment dat un trilion de dolari”, spune Bogdan Huțucă.

„În acest context, a apărut obligația de a autoriza și de a înregistra furnizori de servicii de schimb între monede virtuale și monede fiduciare (adică au o valoare fictivă) și a furnizorilor de portofele digitale. Din păcate monedele virtuale pot fi folosite cu scopul spălării banilor dar și în scopul finanțării unor operațiuni teroriste ce pot reprezenta o amenințare la adresa tuturor. De altfel, recentele atacuri teroriste au scos la lumină noi tendințe emergente, în special în ceea ce privește modul în care grupurile teroriste își finanțează și își desfășoară operațiunile”, a declarat Huțucă într-un comunicat de presă.

Liderul liberal arată că România este una dintre ultimele țări europene care transpun în legislația națională Directiva 2015/849 și Directiva 2018/843 care o completează pe prima, cu privire la tranzacțiile cu bitcoin.

El spune că este nevoie de adoptarea unei astfel de legislații pentru că în prezent nimeni nu verifică aceste tranzacții: „Furnizorii implicați în servicii de schimb între monedele virtuale și monedele fiduciare, precum și furnizorii de portofele digitale nu au nicio obligație stabilită de Uniune să identifice activitățile suspecte. Prin urmare, grupurile specializate în spălarea banilor pot transfera fonduri către sistemul financiar al Uniunii sau în cadrul rețelelor de monede virtuale prin disimularea transferurilor sau prin faptul că beneficiază de un anumit grad de anonimat pe platformele respective. De aceea este nevoie ca autoritățile competente să poată monitoriza utilizarea monedelor virtuale”.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *