Tratamentul cu Arbidol pentru COVID trebuie să se găsească în farmacii, și este „inacceptabil” ca Românii să-l cumpere de la tarabă, adus din Republica Moldova, spune Marcel Ciolacu. Sunt fabrici de medicamente care îl pot produce în România, dar nu sunt lăsate să-l facă, pentru că sunt multe alte medicamente mai scumpe n prezent incluse în schema de tratament COVID, spune Marcel Ciolacu.

Chiar el, a recunoscut liderul PSD, a fost nevoit să cumpere Arbidol „de la tarabă” pentru toată familia, infectată cu COVID.

Marcel Ciolacu a spus marți seara că România trebuie să producă antivirale ieftine, medicamente care să se găsească în farmacii, pentru ca lumea să nu le mai cumpere „de la tarabă”. „Iertați-mă, am cumpărat antivirale de la o doamna care le aducea din Republica Moldova. Este inacceptabil așa ceva! Să cumpereți antivirale de la tarabă”, a povestit președintele social-democrat, într-o emisiune la Românai TV, marți seară.

În ceea ce privește zona sanitară, eu am făcut un apel liderii politici să nu ne mai dăm prea mult cu părerea în această zonă, că nu mai înțeleg românii nimic. Să lăsăm specialiștii să vorbească”, a spus Marcel Ciolacu.

Vă dau un exemplu – antiviralele. Eu am avut toți nepoții, iubitele nepoților, frate-miu, cumnata au avut toți COVID. Iertați-mă, am cumpărat antivirale de la o doamna care le aducea din Republica Moldova. Este inacceptabil așa ceva! Să cumperi antivirale de la tarabă”, a spus Ciolacu.

Nu știi, pentru că n-ai niciun control să afli dacă ele sunt contrafăcute sau sunt reale. Este vorba de Arbidol. Domne, ai fabrici de medicamente generice, cu capital românesc, lasă-i domne să facă… Nu accepți tratamentul cu astea în spital, cu nu-s eficiente, sunt alte medicamente inovative, care sunt mai scumpe, lasă-le în farmacie să îmi pot cumpăra, nu să-mi caut printr-un văr care știu că i-a adus cineva din Moldova… Mai suntem sănătoși la cap? În ce țară trăim?”, a mai spus Ciolacu

Tratamentul cu Arbidol trebuie să se găsească în farmacii, cere Ciolacu. Arbidol nu este un medicament autorizat și este folosit neoficial și în mod voluntar în tratamentul unora dintre pacienții COVID.

În mai 2020, Ministerul Sănătății condus de Nelu Tătaru includea medicamentul în protocolul de tratament al pacienților cu COVID, deși Arbidolul nu este autorizat în Uniunea Europeană. Medicamentul era recomandat pentru formele ușoare și medii ale bolii.

Deși neaprobat în UE, medicamentul a fost menținut aproape un an în protocolul de tratament pentru COVID din România și a fost folosit de mai multe spitale din țară.

Medicamentul, care este fabricat în Rusia, a fost în schema de tratament când era ministru Nelu Tătaru, dar a fost scos de ministrul Ioana Mihailă.

În prezent, Arbidolul se cumpără prin diverse metode din Republica Moldova.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *