Tulpina nouă de COVID va determina infectări masive în București
Tulpina nouă de COVID va determina infectări masive în București

Tulpina nouă de COVID va determina infectări masive în București, consideră cercetătorul Octavian Jurma. Specialistul se așteaptă ca aceasta să devină majoritară, iar 60% din cazurile de infectări să fie cu tulpina nouă de COVID-19.

E important să se efectueze secvenţierea şi în marile oraşe: Timişoara, Iaşi, Cluj-Napoca, pentru că sentimentul meu este că perioada de sărbători a omogenizat distribuţia acestui virus în ţară. E ca şi cum ar fi debutul unei noi pandemii, tehnic vorbind o putem considera o noua pandemie peste vechea pandemie”, a declarat medicul , citat de Gândul.

„Ce trebuie să facem este să reducem numărul de infectări cu orice preţ” a mai spus medicul Octavian Jurma, care a dat ca exemplu Israelul, care a decis să suspende toate zborurile internaţionale de pasageri pentru a evita importul noilor tulpini de COVID.

Unul din patru români a fost infectat cu coronavirus, iar asta nu se vede în statisticile oficiale. Explicațiile unui imunolog

În acest moment, este o imagine falsă a epidemiei, este de părere cercetătorul, astfel că măsura redeschiderii școlilor nu ar fi indicată, este de părere Jurma.

Numărul mic de teste COVID și modalitatea de raportare creează aberații statistice, astfel, avem o imagine falsă a epidemiei în România, spune el. Totodată, cercetătorul din Timișoara care a făcut predicții dovedite corecte ale evoluției epidemiei spune că școlile ar trebui deschise progresiv, deoarece în prezent nu avem o imagine clară asupra epidemiei.

Școlile s-au deschis cu tam-tam în octombrie și s-au închis după două săptămâni, la fel și restaurantele. Aceste fluctuații sunt mult mai periculoase atât pentru economie cât și pentru psihicul oamenilor. În București, în mod particular, aveam această scădere dramatică a cazurilor de COVID, care este, fără îndoială, accentuată de o scădere a numărului de teste care nu se publică. Pentru perioada 22 noiembrie până în 22 decembrie, în București media era de peste 9000 de teste pe zi, în 21 decembrie coborâsem pe la 6000 de teste și fără nicio umbră de îndoială acest număr de teste a continuat să scadă. Efortul de testare a fost mai mic și asta se reflectă în scăderea națională al numărului de teste. În acest context, se poate folosi rata de incidență deoarece are o formulă simplă de calcul. Se ia numărul de cazuri din 14 zile cumultat, se împarte la populație și se înmulțește cu factorul de incidență, incidența la mie sau la suta de mii de locuitori”, a declarat Octavian Jurma.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *