Președintele UDMR a declarat că formațiunea pe care o conduce va rămâne la guvernare, asta dacă partenerii nu se unesc pentru a o da afară. Matematic, se poate ca UDMR să fie dată afară de la guvernare, dar „asta e o altă chestiune”, iar actuala coaliție are șanse mari să existe și după alegerile din 2024, consideră Kelemen Hunor.

Întrebat, într-o emisiune Digi24, dacă UDMR poate fi dată afară de la guvernare, liderul formațiunii a răspuns: „Da, matematic da. Această coaliție nu este făcută doar pe aritmetică. Este o coaliție pe argumente politice și pentru stabilitate în vremuri dificile. Matematic poate fi dat afară, nu este o problemă. Pentru o anumită perioadă ar exista majoritate și fără UDMR. Dar există vreun reproș la adresa colegilor din cabinet sau nu? Nu există nicio intenție de a căuta o altă soluție guvernamentală”.

Am vorbit și cu Ciucă, și cu Ciolacu. Eu am spus, UDMR nu pleacă de la guvernare. Noi rezistăm la presiuni. Eu sunt ultramaratonist. Am spus, da, putem să fim dați afară, dar asta e o altă chestiune. Nu cred că astăzi cineva dorește o astfel de aventură politică și nici nu ar fi în beneficiul nimănui”, a mai spus Kelemen Hunor.

Acesta a afirmat apoi că actuala coaliție va rezista până la alegerile din 2024 și că sunt șanse „mari” ca aceasta să fie una pe termen mai lung.

Tensiuni în coaliție după afirmațiile unui lider UDMR despre Ardeal

Câțiva liberali au cerut scoaterea UDMR de la guvernare după ce, la ședința solemnă din Parlament dedicată Zilei Naționale a României, deputatul UDMR Csoma Botond a declarat, chiar de la tribună, că „liderii politici şi religioşi ai românilor ardeleni ştiau foarte bine că Ardealul nu era numai românesc, ci şi unguresc, săsesc şi evreiesc”.

Parlamentarii AUR și Diana Șoșoacă (ex-AUR) au protestat zgomotos, fapt ce l-a determinat pe Lucian Romașcanu (PSD). ministrul Culturii, să atragă atenția că radicalizarea nu face bine de orice parte ar fi ea: „E un dublu pericol: o dată radicalizarea unei minorități, care are un discurs pe care-l știm din zona ținutului secuiesc, dar și contraradicalizarea unor forțe politice românești, care pot crește artificial pe un discurs doar național, fără fundament politic, economic. Atunci vedem că se alimentează reciproc două curente pentru un succes electoral care nu va aduce prosperitate”.

Ulterior, liderul deputaților UDMR a transmis că își menține afirmațiile și că „nu e motiv de rupere a coaliției”.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *