Un alt vaccin ar putea fi folosit la rapel în locul celui de la AstraZeneca, este varianta luată în calcul de mai multe state europene. Pacienții care au primit deja prima doză din acest vaccin ar putea încheia schema de vaccinare cu un alt produs, pe fondul suspiciunilor că acesta ar putea provoca tromboze care apoi să ducă la deces.
Pe fondul dezbaterilor, Agenția Europeană a Medicamentului a ajuns la concluzia că apariția cheagurilor de sânge este un afect advers „foarte rar” al administrării. În schimb, Organizația Mondială a Sănătății spune că, deși este plauzibilă, relația de cauzalitate nu a fost confirmată, relatează B1TV..
În orice caz, temerile au determinat anumite state să impună restricții de vârstă pentru utilizarea vaccinului de la AstraZeneca.
Întrebată despre combinarea vaccinurilor, EMA nu a avut nicio reacție pe moment. Anumiți experți sunt de părere că, cum toate vaccinurile vizează proteina spike a virusului, ar putea lucra împreună pentru a învăța organismul să lupte cu noul coronavirus. Cu toate acestea, deocamdată nu există dovezi că procesul ar fi eficient.
Germania a fost prima țară europeană care a recomandat, pe 1 aprilie, ca toate persoanele cu vârste mai mici de 60 de ani care au fost vaccinate cu AstraZeneca la prima doză să primească la rapel un alt vaccin.
„Din perspectivă imunologică nimeni nu se așteaptă să existe un dezavantaj în a primi a doua doză dintr-un alt vaccin”, spune Marianne Roebl-Mathieu, membru al comitetului de vaccinare.
Norvegia a anunțat că va decide în 15 aprilie dacă va relua utilizarea serului de la AstraZeneca sau se va baza pe celelalte.
„Deznodământul este că fie iei un vaccin, vaccinul de la AstraZeneca… fie iei un rapel cu alte tipuri de vaccin”, a declarat Sara Viksmoen Watle de la Institutul norvegian de sănătate publică, pentru Reuters.
Autoritățile norvegiene așteaptă să vadă, totodată, și rezultatele unui studiu britanic lansat în luna februarie, cercetare care se referă la îmbinarea dozelor din vaccinurile de la Pfizer-BioNTech și AstraZeneca.
Marea Britanie afirma încă din finalul anului trecut că va permite administrarea de vaccinuri diferite la o singură persoană într-un număr foarte restrâns de situații. Cu toate acestea, miercuri, autoritățile din arhipelag au recomandat folosirea vaccinului de la AstraZeneca doar la persoane cu vârste mai mari de 30 de ani, însă au precizat că persoanele vaccinate deja cu o doză vor primi rapelul din același ser.