virgil popescu
virgil popescu

Un blackout este puțin probabil să aibă loc în România, spune ministrul energiei, Virgil Popescu. „Există proceduri pentru fiecare situație” spune demnitarul, care nu crede că o criză energetică se poate transforma într-o uriașă pană de curent care să afecteze regiuni sau chiar țări întregi.

Discuțiile despre blackout, a explicat el, au pornit de la un scenariu al Ministerului Apărării din Austria. De la situația din Austria a pornit un lanț întreg de zvonuri care, însă, nu sunt adevărate, spune Virgil Popescu.

Virgil Popescu a încercat să explice dacă criza energetică ar putea duce la un blackout, în România. „Nu cred că avem această problemă. A fost un exerciţiu în Austria de apărare civilă, făcut de Ministerul Apărării, şi de acolo a plecat că ar putea fi o problemă. Nu mă aştept” a declarat Popescu joi seară, la Antena 3.

„Refuz să iau în calcul un scenariu de blackout. Sunt scenarii, worst-case scenario, există Regulamentul European de Siguranţă, deci sunt proceduri pentru absolut orice situaţie”, a mai spus el.

Pe de altă parte, Virgil Popescu a dat apoi asigurări că în România rezervele de gaze sunt „în parametri normali”.

Recent, ministrul Energiei a declarat că trebuie construite noi unități de producere a energiei electrice, altfel va exista o fluctuație a prețului.

De 10 ani de zile nu s-a mai dat drumul la unități noi de producere a energiei electrice. Până când nu vom avea unităţi noi de producere a energiei electrice vom avea această fluctuaţie a preţului, pe piaţă. Asta este prioritatea numărul unu. Vom da drumul în martie la call-urile de proiecte pentru capacităţi noi de producere”, a declarat Popescu.

Acesta a mai anunțat că va solicita ANPC să verifice modul cum furnizorii au aplicat plafonarea și compensarea facturilor la energie.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *