Un control la furnizorii de energie va fi derulat la cererea ministrului Virgil Popescu, care nu este mulțumit deloc de modul în care au aplicat compensarea facturilor pentru populație. Ministrul energiei a afirmat că va solicita ANPC verificări cu privire la aplicarea legii privind plafonarea și compensarea prețului la energie.

O să cer ANPC, la două luni de zile de la aplicarea legii, să demareze un control tematic să vedem exact cine și cum a aplicat această lege, să vedem dacă a aplicat plafonări, compensări, pentru că nu putem lăsa furnizorii să facă de capul lor aplicarea sau neaplicarea acestei legi.

La nivelul ministerului pe zona de IMM-uri, unde acordăm ajutorul de stat către firme furnizorilor, nu au depus prea mulți furnizori cereri pentru a solicita plată de la bugetul de stat. Așteptăm să treacă 15 ianuarie?, a declarat Virgil Popescu miercuri seară, la Digi24

Control la furnizorii de energie. Demnitarul a explicat care sunt prețurile maxime pe care românii le pot plăti după aplicarea legislației privind compensarea și plafonarea prețului la energie:

Pentru energie electrică și gaze naturale există un plafon, peste care nu se poate factura, indiferent de oferta pe care o primesc. La energie electrică este 1 leu pe kW cu toate taxele incluse și cu TVA inclus, la gaze naturale este prețul de 0,37 de lei pe kW, cu toate taxele incluse și cu TV. Sunt tarifele maxime pe care le pot plăti oamenii.

Dacă consumul la energie electrică este de 330 de kWîn cursul unei luni și aici vorbim de datele pe care le avem din iarna trecută, vorbim de 6 milioane de gospodării, 15 milioane de oameni, atunci vor avea în jos o compensare de 0,291 de bani, tariful de transport, tariful de distribuție și acciza. Duce prețul la maxim 71 de bani, dacă acel consum este de până în 330 de kW. Vorbim de foarte multă lume care consumă până în 330 de kW.

La gaze naturale, consumul este de 200 m3. Până la acest consum se mai aplică un disscount de 33% la această factură”, a spus ministrul Energiei.

Marcel Ciolacu, a criticat modul de compensare

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a criticat marți seara legea privind compensarea facturilor românilor la energie. Acesta a precizat că trebuie găsit un alt act normativ, după o ședință în ccoaliție pe această temă:

Funcţionăm pe o lege propusă de actualul ministru, din punctul meu de vedere, ineficientă, neputând fi pusă în aplicare, cea cu plafonarea şi cu compensarea facturilor.

Va trebui cât de curând să avem o şedinţă de coaliţie şi să venim cu alt act normativ, ori prin OUG, ori facem sesiune extraordinară la Parlament şi venim cu el fiindcă atât la persoanele fizice, dar şi la companiile româneşti, fiindcă ele nu mai sunt competitive la aceste preţuri şi totul este în lanţ pentru că nemaiavând producţie, nu mai ai export, nu mai ai venituri, se ajunge la şomaj”.

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *