Un incident pe teritoriul NATO, din partea Rusiei ar putea escalada conflictul în mod periculos. Oficiali ai Alianței se tem de o asemenea provocare, în condiții în care au existat atacuri ale armatei ruse chiar aproape de graniță, cel mai recent la 25 de kilometri de frontiera unui stat aliat.
NATO se teme că atacurile ruse în apropierea frontierelor sale ar putea provoca „un incident” pe teritoriul aliat, arată publicația spaniolă El Pais, care citează oficiali ai NATO.
Principala temere, spun surse aliate pentru El Pais, este că proximitatea frontului ar putea face ca vreo rachetă rusească să cadă pe teritoriul NATO. Un astfel de incident, fie el intenționat sau nu, ar putea pune SUA și aliații în fața dilemei de a răspunde militar, cu riscul de a provoca o escaladare a războiului de proporții catastrofice.
Potrivit publicației, surse aliate au recunoscut că erau oarecum liniștiți din această perspectivă, în condițiile în care ofensiva rusă părea să se concentreze pe jumătatea estică a Ucrainei în primele faze ale războiului. Însă mutarea violențelor la vest de râul Nipru sporește riscul de escaladare.
„Cu cât mai aproape de frontiera occidentală, cu atât mai mare riscul ca o simplă eroare de calcul să provoace un incident”, consideră sursele respective, care au explicat totodată că, pe măsură ce războiul se prelungește, Federația Rusă se vede forțată să folosească armament mai puțin precis, având în vedere că tehnologia de înaltă precizie este mult mai scumpă. „Riscul unei erori de calcul este, astfel, mai mare”, au adăugat sursele, potrivit B1TV.
Alianța Nord-Atlantică va răspunde „cu toată forța sa” dacă ofensiva rusă ajunge pe teritoriul aliat, a avertizat SUA, duminică. Consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, a punctat că orice fel de atac va duce la activarea Articolului 5 din Tratatul de la Washington, care presupune că o agresiune asupra unui aliat va fi tratată ca o agresiune împotriva tuturor.
Un incident pe teritoriul NATO. „Dacă are loc un atac militar pe teritoriul NATO, va provoca invocarea acestui articol și vom utiliza toată forța alianței pentru a răspunde”, a spus înaltul oficial american într-un interviu pentru CBS.
Vineri deja s-a produs „un incident”, după cum l-a definit NATO, încă neclarificat. Mai precis, o dronă de fabricație rusă a căzut la Zagreb, capitala Croației. Până să se prăbușească într-un parc, scrie El Pais, drona a traversat spațiul aerian din trei țări NATO – România, Ungaria și Croația – fără a fi detectată sau interceptată.