Un vaccin împotriva coronavirusului „nu va rezolva instantaneu situația”, a spus secretarul de stat Raed Arafat. Va fi nevoie de miliarde de doze pentru a stopa evoluția pandemiei, a explicat șeful Departamentului pentru Situații de Urgență. România face parte deja dintr-o listă a țărilor din Uniunea Europeană care va importa vaccinul când acesta va fi produs în serie.
„Cum au zis şi cei de la OMS, până nu vedem vaccinul noi suntem obligaţi să ne pregătim. Chiar dacă apare vaccinul, noi trebuie să ştim că vaccinul nu va rezolva instantaneu situaţia pentru că ai nevoie de sute de milioane, de miliarde de doze ca să opreşti răspândirea”, a declarat, duminică seară Raed Arafat la Antena 3.
România s-a înscris pe lista ţărilor care au comandat un eventual vaccin.
Până la apariția vaccinului anti-COVID, secretarul de stat recomandă vaccinarea împotrva gripei sezoniere, pentru a evita riscul de a avea şi coronavirus şi gripă.
„Este foarte important ca oamenii să se vaccineze, mai ales persoanele vulnerabile, cele în vârstă să se vaccineze împotriva gripei sezoniere. Cu asta scad măcar o parte din risc! Dacă se infectează şi cu COVID am putea să ne trezim de fenomenul COVID-flu şi va fi foarte greu şi pentru medici”, a mai declarat Arafat.
Comisia Europeană a încheiat vineri discuţiile preliminare cu producătorul Sanofi pentru achiziţionarea unui potenţial vaccin împotriva COVID-19, pentru toate statele membre.
Importurile se vor face o dată ce un vaccin se va dovedi a fi sigur şi eficace împotriva coronavirusului. S-au cerut 300 de milioane de doze, în numele tuturor ţărilor membre ale UE.
Pe de altă parte, CE va continua discuţiile cu alţi producători de vaccinuri.
6 comments
[…] Vaccinul împotriva coronavirusului nu va opri pandemia… […]
[…] cu el lumea, dacă în mașină sunt pasageri care nu stau împreună de regulă”, a spus Raed Arafat, la […]
[…] Femeia nu avea pe nimeni să o ajute, pentru că și fiica ei era internată în spitalul din Târgu Cărbunești, infectată cu coronavirus. […]
[…] Coronavirusul va lovi și în 2021. „Nu avem niciun motiv să considerăm că această boală nu va mai fi la fel de gravă în 2021 decât în măsura în care vom avea disponibil un vaccin prin care să prevenim infecția și medicamente care să fie foarte eficiente în tratarea pacienților care au fost deja infectați. În ceea ce privește infecția gripală, acolo sunt două lucruri. Trebuie să pregătim o capacitate de diagnostic de laborator care să permită diferențierea între cazurile cu noul coronavirus, respectiv cu virusul gripal, având în vedere că simptomatologia este asemănătoare. Și al doilea, este vorba despre vaccinarea antigripală care ar trebui să fie mult mai extinsă în acest an ca să evităm o situație foarte serioasă, care ar însemna ca o persoană să aibă infecție cu ambele tipuri de virus, ceea ce poate să pună foarte serios în pericol starea de sănătate și chiar viața acestor persoane”, a spus reprezentantul României la OMS. […]
[…] exact, vaccinul produs de Moderna a generat un răspuns imun „promițător”, potrivit CNBC și […]
[…] colaborează pentru dezvoltarea unui vaccinului anti-coronavirus cu compania germană […]