Image default
Actualitate

50.000 de români s-ar fi infectat cu coronavirus în trei săptămâni de vid legislativ, a spus premierul Ludovic Orban

Creșterea cazurilor de coronavirus se datorează vidului legislativ generat de decizia Curții Constituționale, consideră premierul Ludovic Orban. În trei săptămâni până la adoptarea unei legislații care să fie conforme cu Constituția, au fost aproximativ 5.000 de persoane infectate cu COVID-19 care au refuzat internarea sau au plecat acasă, putând infecta de 10 ori mai mulți oameni.

Prim-ministrul a a fost întrebat de realizatorul TV Silviu Mânăstire cine este vinovat de situaţia în care suntem în privinţa pandemiei.

„Momentul în care nu s-a mai putut lua nicio măsură asupra persoanelor infectate şi asupra persoanelor rezultate din anchetele epidemiologice. Am avut în trei săptămâni aproape 5.000 de români care au fost diagnosticaţi ca fiind pozitivi, infectaţi, asupra cărora nu am putut să luăm nicio decizie de izolare la domiciliu, de tratare la spital.

Mai mult decât atât, pentru toate persoanele care au intrat în contact cu aceste persoane infectate, pentru care știți că procedura e de realizare a unei anchete epidemiologice și toți cei care sunt considerați persoane de contact în conformitate cu definiția OMS, asupra lor se dispune carantinare prin izolare la domiciliu, pentru a evita transmiterea virusului către cei cu care intră în contact. Am fost lipsiți complet de pârghia legală de a putea dispune măsurile de restrângere, de reducere a riscului de transmitere în comunitate” a declarat Ludovic Orban în emisiunea „Dosar de politician” la B1TV, citat de PsNews.

Cifra românilor infectați în această perioadă ar fi putut ajunge la 50.000 de cazuri. ”au fost 50.000 de români care, fie erau bolnavi, fie ar fi putut fi transmiţători ai virusului”. ”Şi noi nu am putut, din cauza deciziei CCR şi a ritmului foarte lent în care s-a adoptat legea, nu am putut să dispunem nicio măsură”, a afirmat premierul.

Mesajele de recomandare a izolării și a măsurilor de protecție au fost clare în această perioadă, a adăugat Orban, dar până la urmă oamenii nu au putut fi constrânși să acționeze altfel decât după voința proprie.

Creșterea cazurilor de coronavirus. „Am transmis acest mesaj, dar până la urmă oamenii dacă pot să facă ce vor, depinde de propriul lor discernământ și de propria responsabilitate. Foarte mulți dintre ei s-au izolat la domiciliu, s-au tratat în izolare la domiciliu sau în alte locații. În schimb, au existat foarte mulți care n-au respectat aceste reguli, iar faptul că n-am putut să dispunem izolarea și pentru persoanele care au intrat în contact a crescut și mai mult riscul de răspândire a virusului”.

Premierul a acuzat şi o campanie orchestrată de dezinformare, în contextul crizei COVID-19: „Sunt negaţionişti. E un curent. Eu, sincer, nu cred că un om care are o minimă educaţie şi are, cât de cât, o minimă logică poate să creadă toate tâmpeniile care sunt rostogolite într-o campanie care se pare că are o gândire. Pare că e o campanie gândită într-un laborator şi lansată. Sunt absurde toate fake-urile lansate pe online. Mă bucur că media clasică, tradiţională, nu s-a angrenat în acest soi de propagandă mincinoasă care determină… Scopul urmărit e acela de a-i determina pe oameni să nu respecte regulile. Asta este de fapt gândirea”, a mai spus Ludovic Orban.

Related posts

Umilințele trăite de o pacientă cu COVID la Spitalul din Botoșani. Emilia are 70 de ani, e bolnavă de cancer și diabet și a avut ”norocul” să fie asimptomatică

Constantinescu Gabriel

Amenzile date în starea de urgență nu sunt constituționale. Ce se întâmplă mai departe

Guvernul nu va lansa noi restricții sanitare, a spus premierul Orban. Nu se închid mall-urile

Constantinescu Gabriel

Leave a Comment