Vaccinul AstraZeneca împotriva COVID ar putea fi autorizat pe 29 ianuarie. Fabricantul care a dezvoltat serul anti-COVID împreună cu cercetătorii de la Oxford a depus marți solicitarea de autorizare la Agenția Europeană a Medicamentului, a transmis instituția europeană într-un comunicat.

„EMA a primit o cerere de autorizare pentru punerea condiţionată pe piață a vaccinului împotriva Covid-19 dezvoltat de AstraZeneca şi Universitatea din Oxford. Evaluarea se va desfășura într-o procedură accelerată”, se arată în comunicatul agenției, citat de Digi24.

Dacă va fi aprobat, vaccinul AstraZeneca – Oxford va deveni al treilea vaccin autorizat de EMA, după cele produse de Pfizer – BioNTech şi Moderna. O decizie cu privire la cererea de autorizare înaintată marți ar putea fi luată pe 29 ianuarie, arată sursa citată.

În Marea Britanie a început deja vaccinarea cu serul produs de AstraZeneca, eveniment descris de ministrul Sănătății drept un „moment de cotitură” în lupta cu noul coronavirus, scrie BBC.

Și Australia va primi serul produs la Oxford, spun autoritățile, deși există o experiență mai mare în administrarea serului de la Pfizer, pentru că a ieșit primul pe piață. Necesitatea de păstrare a acestuia la temperatura de -70 de grade Celsius limitează însă drastic importurile în Australia, a explicat recent un responsabil cu vaccinarea din Australia, Paul Kelly.

Din acest motiv, o mare parte a populației va fi inoculată cu serul AstraZeneca, produs pe plan local, arată publicația abc.net.au.

Image by torstensimon from Pixabay

Leave a comment

Lasă un răspuns