Vaccinurile vor fi primite în tranșe în România, în procentul stabilit
Vaccinurile vor fi primite în tranșe în România, în procentul stabilit

Vaccinurile vor fi primite în tranșe în România, în procentul stabilit de Uniunea Europeană în funcție de numărul populației, a explicat ministrul sănătății, Nelu Tătaru. România va primi o tranșă de 4,6% la fiecare eșantion lunar de vaccinuri împotriva COVID-19, a explicat Nelu Tătaru Un astfel de ser „este singura șansă să putem limita și termina această pandemie” atrage atenția ministrul sănătății.

„De la începutul acestei pandemii, s-a lucrat și la nivel european, și la nivelul Comisiei Europene, la care am achiesat și noi încă din primele luni, la descoperirea unui vaccin. Ne imunizăm trecând prin boală sau făcând un vaccin. Existența unui vaccin este cea care la un moment dat va da și semnalul de descendență a acestei pandemii și de limitare a efectelor ei. În condițiile în care s-a mers pe acel vaccin, Comisia Europeană a contractat cu mai multe firme – în acest moment sunt vreo cinci firme cu care sunt și contracte, în care fiecare din țările participante au o cotă parte. Ele vor fi vaccinuri care vor fi produse de diferite firme, vaccinuri care se țin între la 2 și 8 grade sau sunt între -80 și -20 de grade. Sunt eșantioane care vor veni lunar. (…) La fiecare eșantion care va veni noi vom primi tranșa de 4,6%”, a declarat Nelu Tătaru, miercuri seară, pe B1 TV.

Vaccinurile vor fi primite în tranșe. Cel mai probabil, primul lot de vaccin va intra în România în ianuarie dar depinde de avizul de la Agenția Europeană a Medicamentului, a spus Nelu Tătaru. „ Ajungând în comunitatea europeană, va veni acel aviz. În măsura în care îl vom avea, cât de repede îl vom avea, eu știu, în două săptămâni îl putem și avea la noi pe piață. Firmele au acest vaccin în acest moment. Noi sperăm ca în ianuarie să putem avea prima tranșă și să putem vaccina și, eu știu, prima categorie, care sunt personalul din unitățile sanitare publice și private, în jur de 550.000. Cei fără comorbidități, peste 18 ani, sunt cele care vor primi acest vaccin din martie-aprilie”.

„Creându-ne imunitatea, avem și o scădere a transmiterii în comunitate și atunci vom avea și un număr scăzut. Să ne așteptăm ca la jumătatea anului să fim pe acea pantă în care să putem spune că am limitat această pandemie”, a mai spus Nelu Tătaru.

Întrebat dacă e realist să spunem că la jumătatea anului viitor vom renunța măștile de protecție, ministrul a afirmat: „În condițiile în care evaluarea noastră va fi în fiecare lună… Acum, noi trebuie să înțelegem, vaccinul nu este obligatoriu, este voluntar și este gratuit. Trebuie să mai și vrem să facem acest vaccin”.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *