Vârful valului 5 va fi atins, cel mai probabil, în perioada 10-15 februarie, spune ministrul sănătății, Alexandru Rafila. În cele două săptămâni vor fi mai multe cazuri de infectare, astfel că ministrul sănătății îndeamnă oamenii cu simptome să vină la centrele de evaluare pentru a fi consultați. Tratamentul în cazurile ușoare și medii se face la domiciliu, sub supravegherea medicului.
„Data pe care o estimăm (pentru vârful valului 5, n.r.) e undeva în jurul de 10 – 15 februarie, probabil atunci se va inversa trendul. Mai avem o săptămână jumate – două. Important e să stimulăm oamenii să se prezinte la centrele de evaluare. Oamenii nu le accesează decât în număr relativ mic. La 30.000 de cazuri, am avut 2.000 de prezentări la aceste centre.
La aceste centre ar trebui să vină persoanele diagnosticate pozitiv și care au mai mulți factori de risc. Vor primi și medicație antivirală, nu toți, doar cei care au nevoie. Se va reduce presiunea pe spitale. Scopul e să reducem cazurile complicate și decesele”, a declarat Alexandru Rafila duminică, într-o emisiune B1TV.
Ministrul a mai spus că săptămâna viitoare se va face o secvențiere în rândul pacienților COVID de la ATI, pentru a vedea care sunt infectați cu Delta și care cu Omicron, pentru că există suspiciunea că acele cazuri grave sunt încă generate de varianta Delta.
Recent, Rafila explicase că la aceste centre ambulatorii de evaluare, organizate la nivel național, bolnavii de COVID pot să facă o investigație completă și să primească tratament.
„Aceste centre – care sunt răspândite în toată țara, sunt 230 de astfel de centre în toată țara, s-ar putea să mai crească puțin numărul lor – sunt destinate pacienților care sunt diagnosticați pozitiv. (…) Dacă administrezi tratamentul prea târziu, mă refer la tratamentul antiviral, atunci practic e foarte greu de revenit la o situație de normalitate pentru categoriile de pacienți vulnerabili”, a explicat ministrul sănătății.