Vicepreședintele SUA Kamala Harris va ajunge în România într-o vizită oficială pentru a inspecta trupele americane cantonate la noi în contextul războiului din Ucraina. Kamala Harris va desfășura o vizită în mai multe state din estul Europei, unde se flă baze NATO. Vicepreședintele SUA ar putea ajunge și la granița României cu Ucraina, pentru a vedea exodul de refugiați.
La Casa Albă se pun la punct detalii despre vizita vicepreședintelui Kamala Harris la Varșovia, Polonia, și la București, în perioada următoare, pentru a-și arăta solidaritatea cu Ucraina, potrivit unor surse oficiale citate de publicația The Hill, relatează B1TV.
Cel mai probabil, Kamala Harris va vizita trupele staționate în România urmând să ajungă și și la granița cu Ucraina, unde o criză a refugiaților a făcut ca peste 1 milion de oameni să fugă de atacul rusesc.
Călătoria ar putea avea loc în următoarele săptămâni, a spus o sursă, adăugând că nu există un dialog activ despre trimiterea președintelui Biden în regiune.
„Biroul vicepreședintelui a refuzat să comenteze planurile de călătorie ale lui Harris. Dar un oficial de la Casa Albă a spus că Harris a fost „profund implicată în angajamentul administrației cu aliații și partenerii” arată sursa citată.
Harris – care s-a întors recent de la Conferința de Securitate de la München – a vorbit săptămâna aceasta cu prim-ministrul Poloniei și cu prim-ministrul României, precum și cu alți lideri ai aliaților europeni pentru a combate invazia Rusiei. Un oficial a spus că aceste discuții au fost menite „să sublinieze puterea și unitatea alianței noastre.”
Secretarul de stat Antony J. Blinken va călători în Belgia, Polonia, Moldova, Letonia, Lituania și Estonia în perioada 3 – 8 martie 2022. Potrivit Departamentului de stat, călătoria continuă consultările ample și coordonarea cu aliații NATO și partenerii europeni cu privire la premeditarea continuă a Federației Ruse a războiului neprovocat și nejustificat împotriva Ucrainei.
Secretarul Blinken își va începe călătoria la Bruxelles, Belgia, unde va participa la o ședință a Ministerului de Externe a NATO, se va întâlni cu omologii UE, va participa la o reuniune ministerială a G7 și va organiza întâlniri suplimentare cu partenerii pentru a discuta răspunsul global la invazia Rusiei, inclusiv a Aliaților și coordonarea continuă a partenerilor privind impunerea de consecințe masive și costuri economice severe asupra Rusiei.