Preţul gazelor în Europa a crescut, joi, pentru a patra zi, piaţa continuând să se concentreze pe sancţiunile impuse Rusiei ca răspuns la invadarea Ucrainei, transmite Bloomberg.

La Bursa de la Amsterdam, cotaţiile futures la gaze naturale au crescut joi cu 7,4%, până la 177,6 euro pentru un Megawat-oră, după ce iniţial înregistraseră un avans de 12%. Miercuri, cotaţiile au atins un nivel record.

Deşi sancţiunile impuse Rusiei nu afectează exporturile de energie, traderii şi transportatorii se feresc să facă afaceri cu furnizorii ruşi, inclusiv cu divizia de tranzacţionare a energiei a companiei ruse Gazprom.

Traderii sunt îngrijoraţi că ar putea fi anunţată o posibilă înăsprire a măsurilor împotriva Rusiei, care furnizează aproape 40% din gazele blocului comunitar. Nu toate statele primesc livrări direct din Rusia, dar dacă ţări cum ar fi Germania, cel mai mare consumator de gaz rusesc, ar primi mai puţin din Rusia, cantitatea ar trebui înlocuită cu gaze din alte regiuni, de exemplu din Norvegia.

În pofida invaziei Ucrainei de către Rusia, livrările de gaze ruseşti spre Europa prin diverse conducte au rămas în mare parte nemodificate până acum, mai scrie sursa citată de Agerpres. Chiar şi gazele care vin din Rusia prin conductele care străbat Ucraina rămân la un nivel robust. Dar traderii şi analiştii spun că actualul conflict şi escaladarea sancţiunilor ar putea modifica fluxul de gaze, ceea ce provoacă o creştere a preţurilor.

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *