Senatul SUA, condus de democrați, a făcut duminică un pas crucial spre adoptarea unui pachet de ajutor în valoare de 95,34 miliarde de dolari pentru Ucraina, Israel și Taiwan.

Acest pachet financiar a fost blocat de luni de zile în Congres, dar acum se apropie de aprobare. 67 de senatori au votat în favoarea eliminării obstacolului procedural, iar măsura va fi supusă unui vot final de aprobare în zilele următoare.

Deși republicanii și fostul președinte american Donald Trump se opun categoric, optsprezece republicani au susținut legislația. Trump a criticat proiectul de lege pe rețelele de socializare, susținând că ajutorul extern ar trebui să fie sub formă de împrumut.

Președintele democrat Joe Biden, care a cerut ajutorul pentru Ucraina de mai multe luni, a avertizat că Congresul ar fi vinovat de „neglijare” dacă nu va adopta această măsură, transmite B1TV.

Proiectul de lege cuprinde următoarele fonduri:

– 61 miliarde de dolari pentru Ucraina, pentru refacerea stocurilor de muniții, arme și alte nevoi esențiale în timp ce țara se află în al treilea an de război.

– 14 miliarde de dolari pentru Israel, în contextul războiului său împotriva grupării Hamas.

– 4,83 miliarde de dolari pentru partenerii din Indo-Pacific, inclusiv Taiwan, pentru a descuraja agresiunea Chinei.

– 9,15 miliarde de dolari pentru asistență umanitară acordată civililor din Gaza, Cisiordania, Ucraina și alte zone de conflict global .

Adoptarea acestui proiect de lege în Senatul SUA ar trimite legislația către Camera Reprezentanților, unde majoritatea este controlată de republicani, iar viitorul său rămâne incert. O delegație bipartizană a parlamentarilor Camerei a promis să facă tot posibilul pentru a adopta această măsură în timpul unei vizite la Kiev.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *