Vouchere pentru pensionari vor fi distribuite în Sectorul 5 al Capitalei

Guvernul plănuiește să elimine, pentru o perioadă, voucherele de vacanță.

Beneficiile se suspendă pentru 2024, iar pentru 2025 și 2026 se schimbă condițiile și valoarea: instituțiile publice vor acorda vouchere de vacanță în valoare de 1.600 de lei doar celor care câștigă până în 8.000 de lei net lunar, scrie Antena 3 CNN.

Documentul executivului prevede și o măsură specială pentru personalul militar, polițiști, inclusiv cei din penitenciare și pentru personalul instituțiilor de apărare: aici voucherele se transforma în decontarea cheltuielilor turistice în perioada 1 ianuarie 2024 – 31 decembrie 2026. Și această decontare se suspendă în 2024.

Reprezentații din turism avertizează că impactul direct al eliminării/suspendării voucherelor de vacanță sau acordarea alternativă a banilor va determina o scădere de 35%-50% a încasărilor din turism.

20% dintre cei care primesc acum vouchere de vacanță nu își vor mai permite să meargă în vacanță, în timp ce alți 20% vor pleca, cel mai probabil, în afara țării.

Agențiile de turism adaugă și faptul că beneficiarii voucherelor de vacanță cheltuiau și sume suplimentare celor 1.450 lei (cu o medie de 1.400-1450 de lei cheltuiți în plus), așadar impactul negativ va fi cu atât mai mare: prăbușirea turismului intern cu 50% si falimentarea multor firme.

Legat de transformarea voucherelor în decontare a cheltuielilor, specialiștii spun că nu va mai exista certitudinea fiscalizării acestor sume și nu se va mai atinge scopul pentru care erau acordate voucherele.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *