Consiliul Județean Galați construiește o stație de transformare a zeci de mii de tone de deșeuri în materiale reutilizabile și biogaz. Valoarea investiției se ridică la 188 de milioane de euro, bani europeni.

Stația de tratare a deșeurilor va avea o capacitate de până la 85.000 de tone pe an și va asigura atât tratarea deșeurilor în amestec cât și cea a biodeșeurilor colectate separat. Fiecare linie de tratare va conduce la obținerea de produse ce vor putea fi folosite pentru industrie și agricultură. Instalația va permite generarea de energie, prin montarea unei turbine care să producă electricitate prin folosirea biogazului emis. Ce nu poate fi refolosit va fi depozitat separat, la depozitul Valea Mărului, din județ. Linia mecanică este prevăzută cu o instalație de sortare semi-automată. În urma procesului vor rezulta deșeuri cu conținut organic destinate tratării biologice, produse valorificabile material, produse valorificabile energetic și reziduri. Biodeșeurile colectate separat și deșeurile reziduale sunt tratate în echipamente distincte ale instalației. Se va achiziționa și o turbină pentru producerea energiei electrice din gazul rezultat, infrastructura aferentă compostării digestatului din biodeșeuri pentru a asigura calitatea unui compost valorificabil în agricultură.

Valoarea totală a investiției este de 923 de milioane de lei, cu TVA, adică 188 de milioane de euro. Finanțarea proiectului se va realiza din fonduri nerambursabile prin Programul Operațional Infrastructura Mare 2021 – 2027. Durata contractului este de 24 de luni, 6 luni pentru proiectarea lucrărilor și 18 luni pentru execuția lucrărilor.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *