Lupta cu țânțarii între intelligence și politică. O firmă anchetată de DNA și ANAF continuă nestingherită să încaseze banii destinați dezinsecției din județul Ilfov. Firma are legături trainice cu SRI și PSD. Ea a încasat încă 19 milioane de lei pentru a se lupta cu insectele din Ilfov. Banii sunt parte a unui contract încheiat în 2018.

SRI și PSD aceiași afacere

Firma Wasval SRL este deţinută de soţia unui fost şef din cadrul SRI, cumnată a fostului ministru PSD Constantin Niţă. Valentina Tudorachi este trecută de 60 de ani. Femeia s-a născut în localitatea Coarnele Caprei și de ea depinde lupta cu țânțarii din jurul Bucureștiului.

Familia Tudurachi a copilărit la Ciohorăni, alături de fostul şef al SRI, Tiberiu Simion, cu care, de altfel, se şi înrudeşte. Înainte de a număra milioanele din lupta cu insectele, Valentina Tudorachi era angajată la Protecția Copilului din Iași.

Lupta cu țânțarii – mai multe fronturi

Din 2009 până în 2015 firma din Iași a câștigat 22 de contracte cu instituţii ale statului în valoare de peste 31,1 milioane lei. La acestea se adaugă alte zeci de contracte câştigate prin proceduri de atribuire directe. În 2015 firma avea patru contracte de dezinsecție mai importante. Iași – 5,2 milioane lei, Brașov – 12,5 milioane de lei (unde Constantin Niță era șef PSD), București – 4,2 milioane de lei și Ilfov – 5,9 milioane de lei.

De remarcat este că Brașovul cumnatului Niță oferea un contract mai mare ca cele din Iași și București cumulate. Palatele Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului şi Administraţia Cimitirelor şi Crematoriilor Umane Bucureşti completau seria de licitații câștigate de firmă în capitală.

Antifrauda a adus insolvența

Un control al ANAF din 2015 a adus firma din Iași în stare de insolvență. În ciuda contractelor mari, Wasval a fost nevoită să ceară insolvența.

„Principala cauză a intrării societăţii în stare de insolvenţă o reprezintă faptul că în perioada 03.02.2015 – 03.03.2015, societatea a fost supusă unui control efectuat de Direcţia Regională Antifraudă Suceava în urma căruia au fost calculate impozite suplimentare în valoare totală de 2.997.832 lei. Ca urmare a apariţiei acestui necesar suplimentar de bani în activitatea societăţii s-a ajuns în situaţia blocării conturilor ceea ce a dus la un blocaj financiar în activitatea unităţii.” se arată în raportul întocmit de administratorul judiciar.

DNA a intrat pe fir

Patronii firmei au intrat în atenția procurorilor. Parchetul de pe lângă Tribunalul Iași a început o anchetă referitoare la impozitele neplătite de aproape 3 milioane de lei. DNA a trimis în instanță un dosar în care Tuduruachi este urmărit penal alături de Bogdan Cornel Popa. Acesta din urmă este denunțătorul fostului primar general Sorin Oprescu.

Dosarul DNA ar putea să aibă legătură cu Administrația Cimitirelor și Palatele Brâncovenești. Aceste instituții au fost des menționate și în cazul lui Oprescu.

Ilfovul a suplimentat bugetul pentru lupta cu țânțarii

Cu procurorii pe urme și ANAF-ul la poartă, Wasval SRL pare de neatins. În 2018 ea câștigă, din insolvență, un contract pentru lupta cu țânțarii din județul Ilfov. De la 5,9 milioane în 2015, contractul ajunge la 24,5 milioane de lei în 2018.

În 3 mai 2018 firma cu legături la SRI și PSD semnează acordul cadru 294 în valoare de 24,2 milioane de lei. În aceiași zi semnează și acordul cadru 295 în valoare de 3 milioane de lei.

În august, insectele rezistă și Consiliul Județean Ilfov plătește încă 1,8 milioane de lei către Wasval SRL. Pe parcursul anului 2019 firma primește sume mai mici. 7,5 milioane de lei costă lupta cu țânțarii din Ilfov în 2019.

Contract nou de pandemie

Pandemia nu împiedică CJ Ilfov să plătească o tranșă de 5,5 milioane de lei către firma cumnatei lui Dan Niță de la PSD. Contractul subsecvent este semnat pe 6 aprilie 2020. În ziua respectivă, președintele Klaus Iohhanis anunța că starea de urgență va fi prelungită cu încă o lună.

Prelungirea venea în ciuda faptului că în derularea contractelor precedente fuseseră probleme. Mai mulți oameni au suferit după dezinsecțiile făcute de firma din Iași. 

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *