Bogdan Toncescu, șeful Transelectrica a cumpărat un apartament în New York și unul la București din salariul de 3000 de lei pe care îl primea în 2012 de la Administrația Prezidențială. Imobilul din Statele Unite l-a luat de la o femeie care primise de la mama sa autorizație de funcționare în domeniul asigurărilor. Ca să justifice banii, Bogdan Toncescu a declarat un împrumut de la un asociat al lui Dan Adamescu, fostul mogul al asigurărilor supravegheate atent de Angela Toncescu, mama sa.

Apartament în centrul New York-ului din salariul de bugetar al lui Bogdan Toncescu

Bogdan Toncescu decorează declarațiile de avere din 2015 încoace cu un apartament în New York. Imobilul de lux a fost achiziționat în 2012 în timp ce tânărul fiu al șefei de la Autoritatea de Supraveghere Financiară lucra la Administrația Prezidențială. Beizadeaua prima atunci un salariu de 3000 de lei pe lună.

apartament toncescu NY

Din datele obținute de Lumea Politică apartamentul a costat 675.000 de dolari și a fost achitat cash de către Bogdan și soția sa Laura Toncescu. Concomitent cu apartamentul din New York, cei doi și-au cumpărat în același an un apartament de 200 mp în București.

La un preț mediu de 1500 euro/mp, locuința din capitala României a mai scos din buzunarele familiei Toncescu circa 300.000 de euro.

fost proprietar apartament toncescu

La un calcul simplu vedem că în 2012 Bogdan și Laura Toncescu au investit în 2012 aproape 850.000 de euro. În septembrie 2012, bărbatul nu și-a trecut achizițiile în declarația de avere de la Administrația Prezidențială. Cel puțin imobilul de la New York fusese achiziționat în iunie același an.

Suspiciuni rezonabile

Istoria imobilului din New York ridică suspiciuni rezonabile în ceea ce-l privește pe actualul membru al directoratului Transelectrica. Bogdan Toncescu este fiul Angelei Toncescu, fosta șefă de la Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Apartamentul de la New York și cel de la București erau cumpărate de junior imediat după ce mama sa își termina mandatul de șefă a autorității care supraveghea asigurările din România.

În rezumat, în 2011 Angela Toncescu finalizează un mandat de șefă la Autoritatea de Supraveghere a Asigurărilor. În 2012, Bogdan Toncescu cumpără la New York un apartament pe care plătește 675.000 de dolari. Apartamentul este vândut către Toncescu junior de către Denisa Dumitru, președintele societății de asigurări Stelar Re.

toncescu re stellar

Stellar Re primise autorizația de funcționare în România ca broker de asigurare în baza deciziei 333/2007 semnată chiar de Angela Toncescu.

Faptul că apartamentul fusese cumpărat de fostul propriear, Denisa Dumitru în 2009 cu 735.000 dolari și vândut în pierdere reprezintă un detaliu minor. La fel și un teren deținut în conproprietate de șefa firmei de asigurări și fiul șefei de la autoritatea de supraveghere a asigurărilor.

WhatsApp Image 2022 07 01 at 19.59.16

Bogdan Toncescu, fiul șefei ASF împrumut de la omul lui Adamescu

În 2012, Bogdan Toncescu declară la Administrația Prezidențială că a contractat un împrumut de 50.000 de euro. Banii veneau de la un anume Mircea Vasiloglu. Bărbatul apare ca asociat înj Nova Trade. Este firma prin care Dan Adamescu controla magazinul Unirea.

vasiloglu toncescu

Dan Adamescu controla și Astra asigurări, societate care activa la rândul ei pe piața asigurărilor. Piața era supravegheată până în 2011 de Angela Toncescu.

Anchetată de DNA, condamnată de Curtea de Apel, achitată de ÎCCJ

Angela Toncescu a fost anchetată de DNA și trimisă în judecată pentru falimentarea Astra Asigurări. Firma lui Dan Adamescu era supravegheată de ASF. Cu toată supravegherea a fost falimentată de afacerist.

Judecătorii de la Curtea de Apel o condamnă pe Toncescu la trei ani de închisoare pentru abuz în serviciu în iulie 2019. Curtea Supremă consideră că fapta femeii nu este prevăzută de legea penală și o achită în 2021.

Procurorii consideraseră că Toncescu a aprobat tranzacțiile firmei lui Adamescu deși ar fi trebuit să le respingă. Toncescu a aprobat o cerere a lui Adamescu din 21 iunie 2011. Mircea Vasiloglu, asociatul lui Adamescu, îi acordă fiului Angelei Toncescu un împrumut de 50.000 de euro în 2012.

Angela așteaptă sentința și în dosarul Carpatica

Pe 13 septembrie 2022 se judecă la Curtea de Apel București dosarul Carpatica. Angela Toncescu este suspectată de trei fapte de cumpărare de influență.

Procuroii susțin că femeia, din postura de președinte Carpatica Asig, a influnețat deciziile foștilor colegi și prieteni de la ASF.

Faptele s-au petrecut în 2015, iar procurorii au pus în mișcare acțiunea penală în septembrie 2016.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *