CFR Călători s-a apucat de făcut curățenie în vagoanele de călători, la ramele electrice și la automotoare. 4,5 milioane de euro se duc la firmele preferate de CFR pentru serviciile de salubrizare.

CNTFC „CFR Călători” a atribuit un contract ce are ca și obiect achiziționarea de servicii de salubrizare pentru vagoanele de călători, rame electrice și automotoare. Procedura de achiziție este împărțită în șapte loturi. Cele șapte loturi constau în:

  • Lot 1 – Salubrizare vagoane de călători la Revizia de Vagoane București Grivița.
  • Lot 2 – Salubrizare vagoane de călători la Revizia de Vagoane București Basarab.
  • Lot 3 – Salubrizare vagoane de călători la Revizia de Vagoane Arad și Post Revizie Vagoane Curtici.
  • Lot 4 – Salubrizare vagoane de călători la Revizia de Vagoane Simeria.
  • Lot 5 – Salubrizare vagoane de călători la Revizia de Vagoane Galați.
  • Lot 6 – Salubrizare vagoane de călători la Post Revizie Vagoane Vatra Dornei.
  • Lot 7 – Salubrizare automotoare şi/sau rame electrice, la Depoul Sibiu si Statia Sibiu.

Salubrizarea vagoanelor de călători face parte integrantă din procesul tehnologic de pregătire a garniturilor pentru circulație. Scopul acesteia este de a curăța și igieniza, precum și menținerea curățeniei și igienei vagoanelor de călători, rame electrice și automotoare. Astfel, asigurând condiții sanitare necesare pentru transportul călătorilor, cât și a aspectului estetic al trenurilor aflate în circulație.

Contract de salubrizare acordat cu dedicație de CFR Călători

Valoarea totală a contractului este de 21,9 milioane de lei, fără TVA, adică 4,4 milioane de euro, plus TVA. Banii vor fi împărțiți între 5 firme. Euro Construct din Constanța va primi pentru lotul 1 suma de 11,4 milioane de lei, fără TVA, iar pentru lotul 2 va primi suma de 7,1 milioane de lei, fără TVA. Artcip Constim din Dumbrăvița va încasa pentru lotul 3 suma de 1,6 milioane de lei, fără TVA, iar pentru lotul 4 va încasa suma de 1,5 milioane de lei, fără TVA. Astru Grup din Brăila va primi suma de 2,4 milioane de lei, fără TVA pentru lotul 5. Isis Comprest din Bârlad va încasa suma de 588 de mii lei, fără TVA pentru lotul 6. Pentru lotul 7, Locomotiva SRL va încasa suma de 1,7 milioane de lei, fără TVA.

Euro Construct este deţinută în proporţie de 87,25% de către Tudor Vlad, ceferist cu vechime şi numeroase funcţii de conducere în structurile CFR. Tudor Vlad a fost chiar şi director general al SNTFC CFR Călători SA, în perioada 2005- 2006, iar în 2007 a fost numit de ministrul de atunci al Transporturilor, Radu Berceanu, preşedinte al Autorităţii Feroviare Române (AFER). Tudor Vlad nu este însă singurul ceferist din Euro Construct SRL Constanţa, firmă în care se mai află Constantin Străinu, cu 5,69%, Gheorghe Şerbănescu (fondator), cu 1,01%.

Nereguli majore în spatele firmelor câștigătoare

Astru Grup este deţinută de soţii Tamara Cristina Dumitrescu şi Claudiu Stelian Dumitrescu în proporţie de 50 – 50%. În 2011, firma a fost controlată de inspectorii din cadrul ITM care au descoperit că foloseşte angajaţi fără contracte de muncă. Patronii, Tamara Cristina Dumitrescu şi Claudiu s-au ales cu dosare penale.

Artcip Constim este o „firmă de apartament” din comuna Dumbrăvița. Firma a câștigat contracte doar cu CFR-ul.

Firma Isis Comprest din Bârlad este deţinută de Gelu Lupaşcu. Numele ISIS Comprest SRL a apărut în Raportul întocmit de Corpul de Control al CFR, în 2013, în legătură cu mai multe nereguli descoperite în contractele de achiziții publice încheiate la nivelul Regionalei CFR Iași.

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *