O adunătură de parlamentari de la toate partidele au aranjat o excursie în Statele Unite. Au spus că se duc să discute chestii despre securitatea națională, dar din delegație fac parte deputați din comisiile de Mediu, Cultură sau Muncă.

Nouă parlamentari se pregătesc să viziteze SUA pe bani de la buget la începutul lunii iunie. Ei habar nu au ce urmează să facă acolo. Vizita a fost aprobată de Biroul Permanent al Camerei Deputaților fără ca organizatorii să poată spune ce întâlniri vizează. Ei nu au fost invitați de nimeni. Vă prezentăm istoria unei găinării parlamentare.

Parlamentari de la mediu și cultură se duc în SUA să discute despre război

În contextul aniversării a 25 de ani de la aniversarea Parteneriatului Strategic dintre România și Statele Unite ale Americii, a evoluțiilor de securitate din proximitatea României” așa sună leit-motivul vizitei pe care nouă parlamentari vor să o facă la Washington între 6 și 15 iunie.

Afacerea a fost inițiată de Comisia de Apărare din Camera Deputaților și părea credibilă. Aventurierul politic, Pavel Popescu s-a ocupat de organizare și de birocrația menită să acopere cheltuielile excursiei din bani de la buget. Componența delegației ne-a făcut să ne îndoim de seriozitatea excursiei. Printre delegații care ar trebui în teorie să discute chestii de strategie militară regăsim:

 • Laura Vicol – PSD – Comisia Juridică
 • Silvia Țoiu – USR – Comisia de Tineret și Sport
 • Mircea Fechet – PNL – Comisia de Mediu
 • Robert Sighiartău – PNL – Comisia de Buget
 • Gabriela Horga – PNL – Comisia de Muncă
image 1
Pavel Popescu anunță Camera Deputaților că pleacă în SUA dar nu știe cu cine urmează să se întâlnească

Pleacă în Statele Unite fără să știe cu cine se întâlnesc

Excursia a fost planificată de deputatul Pavel Popescu. El a semnat pe 27 aprilie 2022 o adresă transmisă de Comisia de Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională către Direcția Generală de Afaceri Externe și Protocol din Camera Deputaților.

Adresa cu numărul de ieșire 4c-15-127 solicita Direcției de Protocol să dispună „măsurile necesare” pentru o delegație care să aibă loc în perioada 4 – 13 iunie. Ulterior, data de plecare a fost schimbată, iar Secretariatul General al Camerei Deputaților a decis ca parlamentarii să plece în perioada 6 – 15 iunie.

Aceste modificări au apărut pentru că inițiatorul excursiei, deputatul Pavel Popescu habar nu avea de ce vrea să se ducă în Statele Unite.

„Programul va fi transmis ulterior, în urma finalizării procesului de confirmare a întrevederilor la nivelul Congresului, Departamentului de Stat, Departamentului Apărării precum și cu think-tank-uri americane relevante” se arată în adresa transmisă de Popescu prin care justifica excursia pentru el și ceilalți parlamentari.

Practic, el nu știa ce dorește să facă în SUA. Voia numai ca statul să deconteze delegația și să aprobe cheltuielile și se ascundea în spatele unor instituții serioase sau a unor think-tank-uri pe care urma să le considere relevante pe baza studiilor sale neterminate.

image 5
Andrei Muraru motivând cumva vizita fratelui său Alexandru Muraru în Statele Unite

Ambasada intră în joc, fratele ambasadorului primește loc pe lista de excursioniști parlamentari

Pentru a justifica vizita în Statele Unite, Pavel Popescu a uzat de o adresă a Ambasadei României la Washington în care se specifica faptul că ar fi utilă o vizită în SUA.

„… aș dori să vă supun atenției propunerea de a lua în considerare efectuarea unei vizite oficiale în Statele Unite ale Americii, alături de o delegație reprezentativă a Parlamentului României” se arată în scrisoarea pe care Ambasadorul Andrei Muraru i-a transmis-o lui Pavel Popescu.

Galant, Popescu, l-a trecut în „delegația reprezentativă” și pe Iulian Alexandru Muraru, fratele ambasadorului printre ceilalți parlamentari norocoși.

image 3

Bilete de 7000 de dolari pe cap de parlamentar

Conform Hotărârii Biroului Permanent Reunit nr. 3/2019, la zborurile lungi, deputații și senatorii au dreptul la bilete la clasa business. Costul acestora este halucinant de mare pe ruta România – Statele Unite.

Am simulat o rezervare și am constatat că cei nouă parlamentari care pleacă la Washington fără să știe de ce urmează să plătească pentru fiecare bilet câte 7000 de dolari. În realitate ei nu plătesc nimic. Statul decontează tot. Practic 63.000 de dolari costă numai transportul delegației.

cost bilet avion

Lista completă a excursioniștilor

 • Pavel Popescu – PNL
 • Alfred Simonis – PSD
 • Csoma Botond – UDMR
 • Laura Vicol – PSD
 • Silvia Țoiu – USR
 • Iulian Muraru – PNL
 • Mircea Fechet – PNL
 • Robert Sighiartău – PNL
 • Gabriela Horga – PNL

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *