Primăria Municipiului Ploiești vrea să realizeze un proiect de infrastructură pentru prelungirea legăturii rutiere și de transport public între Gara de Sud și Gara de Vest. Proiectul include, pe lângă realizarea unei noi rute de acces între Gara de Sud și Gara de Vest și amenajarea zonei de la Gara de Vest, dar și a celei de la Gara de Sud, realizarea de stații de așteptare pentru călători, construire unui Park&Ride în Piața 1 Decembrie 1918 și zona Gării de Vest, precum și realizarea unui pasaj subteran la Gara de Sud. Valoarea totală a investiției se ridică la peste 9 milioane de euro.


Investiția va permite o fluidizarea traficului rutier din oraș, prin realizarea unei legături eficiente și directe între zonele de Vest și Sud și reconfigurarea infrastructurii zonelor incluse în proiect. Realizarea proiectului va conduce la o reducere a emisiilor de carbon, prin degrevarea traficului rutier din centrul urban. În cadrul proiectului se va construi o clădire ce va avea rolul de stație de tip capăt de linie pentru transportul persoanelor şi a infrastructurii de deservire a acestuia, în Piața 1 Decembrie 1918. Vor fi amenajate stații de așteptare pentru autobuze și troleibuze în cele două zone aferente gărilor. Se vor construi două platforme de tip Park&Ride, una in zona Piața 1 Decembrie 1918 şi una în zona Gara de Vest. Se va realiza configurarea infrastructurii rutiere pe străzile urbane deservite de transportul public de călători.

Ce lucrări se vor executa

Va fi modernizat firului de contact pentru troleibuz în zona Piața 1 Decembrie 1918 şi se va realiza extinderea rețelei de contact în zona Gării de Vest. Se va realiza extinderea sistemului de management al traficului prin implementarea de sisteme de informare în timp real a pasagerilor şi modernizarea stațiilor de așteptare călători, în Piața 1 Decembrie 1918 şi la Gara de Vest. Sistemele de informare în timp real a pasagerilor vor fi amplasate în stațiile de transport public, iar sistemele de semnalizare şi semaforizare adaptivă şi sincronizată vor asigura prioritizarea mijloacelor de transport în intersecțiile semnalizate/semaforizate ale Ploieştiului. În faţa Gării de Sud vor fi realizate zone de staționare cu timp limitat pentru îmbarcarea sau debarcarea persoanelor ce folosesc mijloacele de transport în comun sau trenul, cu o capacitate de 16 de locuri şi 2 locuri pentru persoane cu dizabilităţi.

În Piața 1 Decembrie 1918 se va amenaja o zona de parcare de tip Park&Ride, cu o capacitate de 26 locuri şi 2 locuri pentru persoane cu dizabilităţi. În zona Gării de Vest se va amenaja o parcare pentru autovehiculele proprietate personală, în regim de „24 hours parking”, „EZ parking” şi „Park&Ride”, cu o capacitate de 50 locuri şi 2 locuri pentru persoane cu dizabilităţi. Pentru supravegherea video se vor folosi camere video cu IR. Parcările amenajate vor fi dotate cu cabină pază.

În faţa Gării de Sud, pentru gestionarea traficul pietonal se va realiza un pasaj (tunel) subteran din beton armat prevăzut cu patru guri de acces si patru lifturi. Acest pasaj subteran va asigura legătura între Gara de Sud, Terminal şi clădirea stație de așteptare. Tunelul va avea o lungime totala de 187m, adâncimea de fundare fiind la -7,50 m faţă de cota terenului amenajat.

Valoarea totală a investiției este de 44,5 milioane de lei, cu TVA, adică 9,1 milioane de euro. Finanțarea proiectului se va realiza din fonduri europene prin Programul Operațional Regional.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *